HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Ati selectat categoria: Imobiliare
1001 ARTICOLE SRL ARAD
Str. OCTAV BANCILA nr. 3 0257251885 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
A.K. INTERMEDIERI SRL ARAD
B-dul REVOLUTIEI nr. 64, bl.CORP A, ap. 6 0257274817 Agentii imobiliare
ACTIV BUSSINES SRL ARAD
Str. POETULUI nr. 52/52A Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
ACTIV IMOBILIARE SRL ARAD
Calea AUREL VLAICU Bl. X.28, ap. 10 0744-617979 ; 0745-665529 Agentii imobiliare
ACTIV IMOBILIARE SRL ARAD
Voinicilor Bl.508 Ap.2 0745665529
ACTIVITA IMMOBILIARI G.M.A. SRL SEBIS
Str. DUNARII nr. 4 Agentii imobiliare
ADELIN COMSERV SRL VLADIMIRESCU
Str. GEN.VASILE MILEA nr. 83 0257514226 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
AGLAD COMP SRL ARAD
Calea TIMISORII nr. 212 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
AGROMANIA TERRA SRL MACEA
nr. FN 0257536243 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
AGROMEC CURTICI SA CURTICI
Str. METIANU nr. 1 057/464442 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
AGROMEC FELNAC SA FELNAC
- nr. - Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
AGROMEC GHIOROC SA GHIOROC
0257461120 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
AKONT COMPANY SRL ARAD
B-dul MARESAL I. ANTONESCU nr. 49, bl.L.2, ap. 4 0257254735 Agentii imobiliare
ALDO ROSSI & COMPANY SNC CURTICI
Str. A.I.Cuza -Zona Lib.Curtici,Parc.19 nr. 1 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
ALLEGRO SRL ARAD
C-LEA AUREL VLAICU/P-TA UTA Bl. U4, ap. 17/c Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
ALPINVEST TRADE SRL ARAD
Str. ION BUDAI DELEANU nr. 53 0257239890 Agentii imobiliare
ALT ASIG SRL ARAD
Str. DIMITRIE BOLINTINEANU nr. 25/31, bl.B, sc. B, ap. 15 0357409678 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
AMBIENT HOUSE SRL ARAD
B-dul REVOLUTIEI nr. 31, sc. A, ap. 17 Agentii imobiliare
AMBIENT STYL SRL ARAD
Calea ROMANILOR nr. 7-9, bl.L-1, sc. B, ap. 7 0766467246 Agentii imobiliare
ANA-MI BOCK SRL ARAD
Str. STEFAN LUCHIAN nr. 9 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare ...
Scad preturile proprietatilor imobiliare de pe Valea Prahovei
Agenţia imobiliară Mervani a realizat un raport de piaţă bazat pe cele 1.688 de proprietăţi imobiliare (locuinţe, terenuri, spaţii comerciale) pe care le gestionează în Azuga, Băneşti, Bran, Breaza, Brebu, Buşteni, Câmpina, Comarnic, Cornu, D.N. 1, Mislea, Poiana Câmpina, Predeal, Proviţa, Râşnov, Sinaia, Telega, Sotrile, Tohanu Nou, Urleta şi Valea Doftanei.

Conform acestui studiu, preţul mediu/mp al celor 196 de apartamente cu două şi trei camere din blocurile vechi din Azuga, Breaza, Buşteni, Câmpina, Predeal, Poiana Câmpina şi Sinaia este de 1.108 euro, extremele fiind 792 (Poiana Câmpina) şi 1.435 de euro (Predeal).

Locuinţe

În ceea ce priveşte cele 28 de garsoniere din blocurile din Azuga, Breaza, Câmpina, Predeal şi Sinaia ele au un preţ mediu de 1.185 de euro/mp, începând de la 993 (Câmpina) şi până la 1.410 euro/mp (Predeal).

„Preţul mai mare al garsonierelor în raport cu apartamentele se justifică, în primul rând, prin oferta extrem de limitată în cazul garsonierelor şi cererea destul de mare pe această categorie de imobile.

Atât garsonierele, cât şi apartamentele situate în blocurile mai vechi de anul 2000 sunt în continuare pe un trend descendent din punct de vedere al cererii, ceea ce presupune şi un trend de scădere continuă a preţurilor la această categorie de imobile”, susţin reprezentanţii Mervani.

Apartamentele din vile vechi sunt o categorie separată şi au un preţ mediu/mp de 802 euro, fiind disponibile în Azuga, Breaza, Buşteni, Câmpina, Comarnic, Cornu, Predeal şi Sinaia. Preţul cel mai mic îl găsim în Comarnic (267 de euro/mp), iar cel mai mare în Predeal (1.612 euro/mp). Se pare că cererea pentru astfel de proprietăţi este din ce în ce mai mare, fapt care duce la o moderare a reducerii preţurilor şi la stimularea interesului dezvoltatorilor pentru acest segment.

Cea mai mare ofertă a companiei este cea de case/vile (450) aflate în 17 dintre cele 21 de localităţi unde activează. Singurele care nu acoperă acest segment sunt D.N. 1, Tohanu Nou, Urleta şi Râşnov. Astfel, preţul lor mediu este de 827 de euro/mp, campionii extremelor fiind Mislea cu 304 euro/mp şi Predeal cu 1.238 de euro/mp (valori care includ şi preţul terenului aferent). Numărul mediu de camere este de şase, suprafaţa medie a locuinţelor este de 239 mp, iar cea medie a terenului este de 922 mp.

Terenuri

Singurul tip de proprietate imobiliară pe care le oferă Mervani în toate cele 21 de localităţi este terenul intravilan. Preţul mediu al celor 711 terenuri intravilane este de 65 de euro/mp, minimul fiind înregistrat în Misela (14 euro/mp), iar maximul în Sinaia (221 de euro/mp). Suprafaţa medie a loturilor oferite de companie este de 3.577 mp cu o deschidere medie de 32 m. În acelaşi timp, loturi extravilane sunt oferite doar în Băneşti, Brebu, Câmpina, Comarnic, Cornu, D.N. 1, Poiana Câmpina, Predeal, Râşnov, Sinaia, Telega şi Urleta. Cele 46 de terenuri extravilane au un preţ mediu de 21 de euro/mp, o suprafaţă medie de 9.732 mp şi o deschidere medie de 51 m. Cel mai mic preţ poate fi obţinut în Telega (7 euro/mp), iar cel mai mare în Predeal (80 de euro/mp).

Consideraţii generale

Făcând o comparaţie între valorile înregistrate în trei perioade de timp (2003-2005, 2006-2008 şi 2009-2010), cei de la Mervani constată o creştere a preţurilor medii între primele două perioade: peste 8% la apartamente, mai mult de 10% la garsoniere, 6% la case/vile şi 7% la terenuri.

În schimb, între ultimele două perioade valorile medii sunt în scădere cu: 16% la apartamente, peste 19% la garsoniere, 2% la case/vile şi 7% la terenuri. „Trendul actual general în ceea ce priveşte preţul de vânzare al imobilelor de pe Valea Prahovei este unul de scădere uşoară cu accente de stabilizare. În afara apartamentelor şi a garsonierelor care prezintă o tendinţă de scădere continuă, casele şi vilele au deja o bună perioadă de stabilitate. Terenurile îşi consolidează permanent poziţia de cea mai căutată categorie imobiliară din piaţă şi, astfel, fluctuaţia preţului este dată de sezonalitatea cererii”, afirmă reprezentanţii Mervani.

Tot ei sesizează o tendinţă interesantă a pieţei din punct de vedere al diferenţei dintre preţurile solicitate şi cele finale: „Un aspect extrem de important evidenţiat în ultima perioadă de timp, în ceea ce priveşte tranzacţionarea tuturor categoriilor de imobile, este indicele de negociere ce apare în momentele anterioare semnării precontractelor, indice care a crescut la aproximativ 15% din valoarea iniţială solcitată în raport cu un procent mediu de 5-6% cât era în perioada 2006-2008.”.
Finanţarea imobiliară are picioare scurte
Preţurile locuinţelor au ajuns la nivelul din 2006, titrează presa centrală şi locală. Reprezentanţii pieţei de real estate admit acest lucru şi acceptă că ar putea urma noi scăderi. De mică anvergură. Este speranţa lor sau cel puţin ceea ce încearcă să îi convingă pe potenţialii clienţi. Oricum, situaţia este departe de creşterile de 20% cu care ne ameninţau în prima jumătate a anului trecut. Deşi trendul descendent este clar, iar valorile fundamentale sunt încă departe de a ne invita să intrăm la cumpărare, imobiliarii încearcă să ne convingă de contrariu: “Este o perioadă bună pentru achiziţii! Preţurile sunt foarte bune!”.


Nu trebuie totuşi să ne lăsăm păcăliţi! Preţurile sunt bune doar comparativ cu valorile aberante vehiculate în 2007 şi 2008. Acestea nu trebuie fixate însă în niciun caz drept referinţă. Sunt preţuri din vârf de bulă speculativă, rezultate dintr-un hiper optimism exagerat cu privire la viitorul european al ţării şi dintr-o dezvoltare nesustenabilă a creditului.
Urcarea cotaţiilor din real estate în anii trecuţi până la acele niveluri neverosimile s-a făcut în baza unei pretinse corelări cu ceea ce se întâmpla în pieţele europene. Astăzi, acest argument pare cu totul depăşit în condiţiile în care vedem că deflaţia activelor imobiliare cunoaşte un parcurs constant de vreo doi-trei ani, iar specialiştii încă nu întrevăd bottom-ul. Astfel, preţurile pretinse de vânzători pe piaţa imobiliară românească până de curând se văd lipsite de principalele argumente care au stat la baza inflamării balonului imobiliar: cererea mai mare decât oferta (este evident contrariul), alinierea veniturilor populaţiei României cu cele din UE, fluxul capitalului investiţional occidental, extinderea preconizată a creditului şi, finalmente, această corelare cu preţurile exagerate din pieţele mature, lipsită de orice sens.
Dacă admitem că ce s-a întâmplat în piaţa rezidenţială locală în ultimii ani a fost ceva atipic, susţinut doar de psihologia specifică fenomenului de bubble, ne întrebăm dacă este ceva cu adevărat extraordinar că preţurile locuinţelor s-au întors la nivelul din 2006. Desigur, nu este. Este doar începutul parcursului spre normalitate. Faptul că nici pe aceste paliere de cotare nu se regăsesc categorii importante de cumpărători ne avertizează că trebuie să mai aşteptăm scăderi consistente.
Fenomenul clasic de “overshooting” după exagerarea unei curbe speculative ar putea trimite preţurile din imobiliarul românesc realmente la niveluri derizorii, mai cu seamă dacă vom asista la un colaps al portofoliilor de credite ale “solidului sistem bancar românesc”. Cu toate acestea, am putea admite că nişte preţuri “normale” ar fi cele din 2003. Adică exact acelea de dinaintea deschiderii pieţei creditului ipotecar din România.

În general, în pieţele financiare (includem aici şi cele de active imobiliare), o etapă a excesului în ceea ce priveşte urcarea cotaţiilor apare odată cu intrarea în scenă a banilor împrumutaţi. Practic, piaţa creditului distorsionează mecanismele unei terţe pieţe umflând exagerat cererea, mai degrabă în raport cu dorinţele clienţilor decât cu sustenabilitatea reală a acesteia. Dacă intrările capitalului mare (”smart money”) se produc într-o primă fază de acumulare eficientă, în care preţurile sunt mişcate destul de puţin, rămânând în zona în care au susţinere fundamentală, cele ale “dumb money” - “banii proşti(lor)” survin doar într-o etapă a unei notorietăţi publice care alunecă uşor spre o fază a maniei. Aceasta cunoaşte momentul critic abia în momentul când şi ultimii “rătăciţi” pătrund pe respectiva piaţă (de regulă cu bani împrumutaţi).
Crahul Bursei de la New York din toamna anului 1929, care a anunţat marea criză din perioada interbelică, a apărut într-un moment în care piaţa acţiunilor era inundată de mici investitori care achiziţionau acţiuni cu bani împrumutaţi. Estimările ulterioare au indicat că deja în vara anului 1929 peste 20% din deţinerile de titluri ale companiilor listate la New York Stock Exchange se bazau pe cumpărăturile realizate în marjă. Bancherii dezvoltaseră atunci un mecanism deosebit de popular prin care orice mic investitor putea cumpăra o cantitate de acţiuni punând drept gaj doar o parte din suma necesară efectuării tranzacţiei. Marjele se ridicau chiar şi la 90%, iar totul a fost minunat atât timp cât Bursa se afla pe un trend ascendent. A fost ocazia ideală pentru investitorii sofisticaţi ca, într-un peisaj de optimism generalizat, să îşi înstrăineze pachetele de acţiuni la preţuri exorbitante către nefericiţii cu speranţe nerealiste. Ulterior, cei din urmă au fost nevoiţi să îşi vândă respectivele titluri cu pierderi uriaşe pe măsură ce primeau de la creditori apelurile în marjă.
Revenind la piaţa imobiliară din România, regăsim acelaşi model prin care preţurile au putut urca la niveluri aberante exact în baza creditului acordat cu “generozitate” de bănci unei populaţii prea puţin avizate în legătură cu ciclicitatea fluxurilor de capital. Aceşti bani împrumutaţi, plasaţi în mod complice de sistemul bancar şi contractaţi de cele mai multe ori în necunoaştere de cauză de o categorie de consumatori pe deplin ignorantă într-ale financiarelor, au fost cei care au aruncat în aer piaţa românească de real estate. Dispariţia acestei surse de alimentare lasă acum loc unei deflatări destul de accelerate a respectivului balon. Distorsionat de capitalul speculativ, dar şi de excesele din piaţa creditului, sectorul imobiliar românesc mai are mult până la reîntoarcerea spre normalitate.

Faptul că preţurile solicitate acum de vânzători sunt la nivelul din 2006 nu trebuie să mire pe nimeni. Este doar o etapă intermediară în acest proces sănătos de deflaţie a categoriilor imobiliare care a cuprins România.

Adrian Panaite (Curierul National)
Ultimele doua saptamani in care creditele se acorda dupa reguli vechi
La finalul lunii ianuarie, expiră termenul până la care băncile şi instituţiile financiare nebancare trebuie să adapteze normele de acordare a creditelor la cel mai recent regulament BNR.

Pe ultima sută de metri, apar promoţii pentru clienţii care preferă un credit de consum pe o perioadă mai lungă sau care doresc credit imobiliar cu avans redus.

Chiar dacă luna ianuarie este considerată în general una fără prea mare activitate, inclusiv în zona bancară, 2012 a început în ton de promoţie.

Alpha Bank a lansat o ofertă de credite imobiliare în euro cu avans minim de 15%. În numai câteva săptămâni, oferta se va schimba obligatoriu, iar creditele imobiliare vor porni cu un avans de cel puţin 20% - la lei şi 25% - la valută.

Carpatica a redus dobânzile la creditele de nevoi personale fără ipotecă. În prezent, banca oferă aceste împrumuturi pe perioade de până la 10 ani, faţă de maximum 5 ani, cât va fi obligatoriu în curând.

BCR acordă condiţii preferenţiale de costuri tuturor clienţilor care au un cont de salariu deschis la bancă, indiferent de vechime. Până în 2012, condiţiile preferenţiale se acordau doar celor care aveau un istoric cu banca.

Alte bănci au preferat însă să renunţe la ofertele promoţionale în aşteptarea noilor reglementări. UniCredit Ţiriac Bank nu a mai prelungit campania fără comisioane, iar Raiffeisen Bank a scumpit creditele de consum fără ipotecă.

Băncile prelungesc condiţiile actuale cât de mult posibil

Noile norme de creditare trebuie să treacă pe la BNR pentru aprobare, înainte de a fi implementate efectiv de instituţiile de credit. Data-limită de transmitere a noilor norme este finalul lunii ianuarie.

Până la validarea noilor condiţii de creditare, băncile pot utiliza normele în vigoare, motiv pentru care instituţiile de credit nu se grăbesc să depună documentaţia necesară la banca centrală.

Reprezentanţii BRD au precizat că cel mai târziu săptămâna viitoare vor trimite normele spre avizare, în timp ce Raiffeisen Bank şi BCR nu au dorit să comenteze acest aspect, atâta vreme cât termenul-limită pentru transmitere nu a fost depăşit.

Până în prezent, doar o bancă şi-a modificat oferta de creditare pentru populaţie, conform cu noile reglementări ale BNR. ING Bank a redus perioada de acordare a împrumuturilor de nevoi personale şi a schimbat structura celorlalte produse, conform noilor reguli prudenţiale.

Pentru ING Bank, impactul noilor reglementări ar putea fi mai mare decât în cazul majorităţii băncilor, deoarece banca olandeză are în România statut de sucursală a unei instituţii dintr-un alt stat membru UE.

Până în prezent, sucursalele băncilor din statele membre ale UE puteau să acorde credite pe baza aprobărilor din statul de provenienţă, fără a fi necesară şi validarea BNR.

În momentul introducerii noului regulament BNR, această facilitate a fost anulată. În plus, până la primirea avizului din partea Băncii Naţionale, gradul maxim de îndatorare pe care sucursalele îl puteau aplica era de 35%, cu excepţia creditului de consum în valută, unde pragul este de 10%.

Efectele noului regulament BNR

Conform noilor reglementări ale BNR, creditele de consum se vor putea rambursa în cel mult 5 ani, iar avansul la creditele imobiliare în valută nu poate fi mai mic de 25%, dacă solicitantul obţine venituri în lei.

În cazul creditelor de consum, băncile trebuie să ia în considerare şi o eventuală depreciere a leului faţă de moneda creditului atunci când acordă împrumutul. De asemenea, gradul de îndatorare se va calcula ţinând cont şi de o posibilă creştere a ratei de dobândă şi de o scădere a veniturilor solicitantului.

Cel mai mare impact îl vor resimţi însă cei care ipotecau locuinţa pentru a obţine credite de valori mari, fără a justifica utilizarea banilor.

În noile condiţii, dacă împrumutul nu are la bază un scop imobiliar (achiziţii, renovări etc.), atunci perioada de rambursare nu poate fi mai mare de 5 ani. În aceste condiţii, suma ce poate fi obţinută scade drastic.

Sursa: Curierul National
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate