HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Ati selectat categoria: Amenajari-finisaje
UNIVERSAL B.C.U.CONS SRL SELEUS
nr. 50 Lucrari de ipsoserie
VAGLIS CONSTRUCT SRL SEBIS
Str. VIILOR nr. 30/A 0257310586 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geam ...
VASICONS SRL NADLAC
Str. V.GOLDIS nr. 112 0257273031 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geam ...
VIDICAN SRL ARAD
Str. NICOLAE HORGA nr. 14 0257287564 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geam ...
VITINEXIM SRL ARAD
Str. CONSTANTA nr. 44 0743267950 Lucrari de pardosire si placare a peretilor
VLADI CONSTRUCT SRL ARAD
Str. FABIUS nr. 22, ap. 2 0729009035 Lucrari de ipsoserie
XSANTOS-COM SRL ARAD
Calea AUREL VLAICU Bl. Z-26, sc. D, ap. 22 0257271263 Lucrari de tamplarie si dulgherie
YETI SRL ARAD
B-dul DECEBAL nr. 20, ap. 2/A 0257281332 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geam ...
ZIDOVAR SRL SAVARSIN
nr. 379 0257/557574 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geam ...
ZUFACO SRL ARAD
Str. GOLESCU nr. 2 0257271620 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geam ...
Cine a cumparat cele mai mari terenuri in 2011: Topul celor mai mari tranzactii
Operatorii reţelelor mari de hipermarketuri şi ale celor din sectorul de bricolaj au fost cei mai agresivi investitori în terenuri pe parcursul ultimilor doi ani.

Nevoia de a avea o reţea cât mai extinsă, precum şi preţurile scăzute la terenuri i-au determinat să îşi asigure un număr important de loturi pentru următoarele dezvoltări.

Explozia imobiliară din anii 2007/2008 a creat o adevărată frenezie pe piaţa terenurilor. O serie de dezvoltatori au cumpărat sute de hectare pentru proiecte viitoare, care între timp au fost abandonate.

Pe umerii acestor investitori apasă zilnic povara creditelor accesate pentru asigurarea acestor locaţii care nu generează niciun venit. Primele terenuri cumpărate pentru a fi dezvoltate au început să fie vândute în acest an.

Volumul tranzacţiilor cu terenuri din 2011 a depăşit uşor 55 de hectare, iar valoarea totală a celor mai importante achiziţii a ajuns la circa 68 de milioane de euro.

Apetitul investitorilor pentru astfel de plasamente s-a înjumătăţit faţă de anul trecut, când s-au tranzacţionat peste 100 hectare numai în Bucureşti şi împrejurimi, la o valoare totală de aproximativ 100 mil. euro. Anul de vârf al tranzacţiilor cu terenuri a fost 2007, cu un volum tranzacţionat de peste 230 mil. euro.

„Tranzacţiile sunt mult mai greu de încheiat în această perioadă, din cauza finanţării foarte dificile pentru dezvoltare şi a timpului tot mai mare de analiză de piaţă”, explică tendinţa Ovidiu Ion, senior consultant în cadrul departamentului terenuri al CB Richard Ellis România.

Retaileri precum Auchan, Cora, Dedeman sau IKEA au ţinut capul de afiş cu cele mai multe terenuri cumpărate în ultima perioadă. Investitorii au folosit aproape în exclusivitate propriii lor bani pentru aceste achiziţii, de vreme ce băncile acordă cu greu credite chiar şi pentru imobile generatoare de venit.

„Majoritatea cumpărătorilor de terenuri din acest an pariază pe revenirea pieţei pe termen mediu şi lung (următorii 3-5 ani), în speranţa că vor putea să reziste până atunci”, consideră Marius Grigorică, senios business analyst în cadrul DTZ Echinox.

Pe când proiecte noi

Chiar dacă terenurile tranzacţionate au ca scop final dezvoltarea, proiectele noi vor mai întârzia o perioadă. Investitorii care şi-au îngropat banii în terenuri urmăresc cu sufletul la gură mişcările din sistemul bancar.

Consultanţii apreciază însă că nu vom mai vedea dezvoltări noi decât în măsura în care retailerii vor fi capabili să se finanţeze din surse proprii.

„În contextul actual, în care băncile nu doar că sunt mult prea expuse pe sectorul imobiliar, ci este posibil chiar să stopeze creditarea în estul Europei începând din 2012, puţine tranzacţii vor mai beneficia de finanţare bancară. Sunt însă şi fonduri de investiţii care dispun de capitaluri proprii și care ar fi dispuse să facă achiziţii fără cofinanţare bancară, majoritatea căutând active «distressed»”, spune Marius Grigorică.

Chiar dacă terenuri potrivite pentru dezvoltare se pot identifica relativ uşor, principala problemă o reprezintă tot nesiguranţa unei investiţii pe termen lung. Chiar şi retailerii care au asaltat piaţa terenurilor se gândesc de două ori înainte de a iniţia alte negocieri.

Blestemul pământului

Până acum, investitorii s-au orientat cu precădere către terenuri ce au aparţinut fostelor platforme industriale, însă pe piaţă au început să apară loturi cumpărate pe credit de dezvoltatori care, odată cu instalarea crizei, şi-au văzut planurile ameninţate.

Un exemplu în acest sens este grupul Carpathian, companie rezultată în urma prăbuşirii fondului britanic Dawnay Day, care în ultimii ani de criză s-a luptat cu lichidarea portofoliului imobiliar local.

În luna noiembrie, compania a reuşit să vândă singura proprietate funcţională pe care o mai avea, centrul comercial MacroMall din Braşov, pentru două milioane de euro, după ce acum cinci ani a plătit pentru achiziţia sa 19 mil. euro.

Acum, caută cumpărători pentru încă două terenuri, unul din Baia Mare - pe care vrea să îl vândă cu 3 mil. euro - şi unul din Satu Mare, scos pe piaţă pentru 2,1 mil. euro. Trebuia ca ambele loturi să găzduiască malluri.

Este descrisă aici o situaţie fericită, în care investitorul îşi face singur curat în afaceri, însă mulţi dezvoltatorilor au aşteptat până la faliment. Firma islandeză Askar Capital, care în 2008 avea planuri de investiţii de peste 500 mil. euro în România, a ajuns să fie executată.

Una dintre firmele prin care a cumpărat un teren de 45.000 mp, aflată în insolvenţă, a fost obligată să scoată la licitaţie lotul pentru 11,47 mil. euro.

„Majoritatea investitorilor în terenuri şi-au văzut planurile date peste cap de criză. Mulţi dintre cei care au apelat la credite ajung să facă faţă tot mai greu ratelor. Băncile nu privesc cu încântare situaţia de a lua în proprietate terenurile, ştiind că nu vor putea să le valorifice uşor.

Probabil că în viitorul apropiat vom asista la un număr de proprietari care vor renunţa la a mai plăti şi vor transmite titlurile de proprietate către bănci, acceptându-şi pierderile”, menţionează Dan Ivanov, şeful departamentului de evaluări din cadrul Jones Lang LaSalle.

Activele imobiliare sunt, în mod tradiţional, instrumente de acoperire împotriva inflaţiei, fiind mai puţin volatile decât acţiunile sau alte instrumente financiare. Din acest motiv, consultanţii se aşteaptă la o revenire a atenţiei investitorilor asupra acestui segment, mai ales la activele subevaluate care au potenţial de creştere.

68 mil. euro este valoarea cumulată a principalelor terenuri tranzacţionate în acest an, iar suprafaţa totală depăşeşte 55 ha

Sursa: Capital
Autorizatiile de construire eliberate in ianuarie, la un nivel similar cu anul trecut
Numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut, în ianuarie 2012, cu 0,5% faţă de perioada similară din 2011, în prima lună a acestui an fiind eliberate 1.732 autorizaţii, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Din totalul autorizaţiilor eliberate în ianuarie, 68,2% sunt pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază o uşoară scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale.

Scăderi au fost în regiunile de dezvoltare: Nord-Vest (minus 58 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (minus 44 autorizaţii), Sud-Vest (minus 24 autorizaţii) şi Centru (minus 18 autorizaţii).

Creşteri ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale s-au înregistrat în Nord-Est (plus 70 autorizaţii), Sud-Est şi Sud-Muntenia (plus 32 autorizaţii fiecare) şi Vest (plus două autorizaţii).

Sursa: Capital
Revenirea pietei imobiliare depinde de ieftinirea terenurilor
Terenurile sunt prea scumpe, existând încă proiecte în care terenul reprezintă 50% din investiţia totală.

Călin Negoescu (Westfourth Architecture): Au existat terenuri vândute la preţuri aberante şi de multe ori nici nu se putea construi pe ele

Piaţa imobiliară este dependentă de scăderea costurilor cu terenurile, existând încă proiecte în care terenul reprezintă 50% din investiţia totală, sunt de părere jucătorii din domeniu, care apreciază că este nevoie şi de micşorarea taxelor şi de îmbunătăţirea infrastructurii pentru revenirea pieţei.

“Terenurile sunt prea scumpe şi apasă pe costul proiectului, iar cheltuielile de infrastructură sunt mai mari decât în alte părţi. Nu visez ca societatea de apă sau de gaz să-mi aducă la poartă gratis utilităţile, deşi se întâmplă în alte părţi, dar nici nu mă pot bucura când mi se spune că cel mai apropiat punct de alimentare cu energie electrică este la 8,4 kilometri, deşi lucrarea era lângă InterContinental”, a declarat, ieri, Călin Negoescu, partener al firmei de avocatură Westfourth Architecture, în cadrul unei conferinţe.

Unii dezvoltatori nu ţin cont de cerinţele pieţei

Negoescu a adăugat că există în continuare proiecte în care costul construcţiei în totalul investiţiei este de 50%, iar restul reprezintă costul terenului, dar şi dezvoltatori care nu ţin cont de cerinţele de pe piaţă.

“Au existat terenuri vândute la preţuri aberante şi de multe ori nici nu se putea construi pe aceste terenuri. Mai sunt proiecte pentru care proprietarii spun “să coste cât or costa, să moară lumea în parcare”.

Dar pentru proiectele care fac sens în piaţă, după o creştere normală a preţurilor de 15-20%, care s-au transpus la o creştere a profitului antreprenorilor, în perioada 2006-2008, a urmat o scădere a costurilor”, a precizat Negoescu, citat de Mediafax.

În acest sens, el spune că dacă în perioada de boom, contractele de construcţie pentru proiectele rezidenţiale erau semnate la un preţ de 600 euro/mp, acum acestea se încheie la 400 de euro/mp, ceea ce înseamnă economii de 33%.

Negoescu consideră, pe de altă parte, că o creştere a pieţei imobiliare poate veni din statutul României de ţară aflată la începutul dezvoltării, unde cererea reală este enormă.

“Acesta este marele nostru avantaj faţă de alţii. Orice te apuci să faci în România este binevenit. Cererea reală este enormă, cel puţin nu avem această grijă pe care o au ţările dezvoltate, să inventăm tot felul de afaceri.

În materie de rezidenţial există un indice tehnic, care arată că în fiecare an pentru a se menţine vârsta unui oraş trebuie să construieşti 1% din case pentru 1% din populaţie.

În Bucureşti de 20 de ani ar fi trebuit construite 20.000 de locuinţe pe an, dar nu s-au făcut, astfel că este nevoie de 200.000-400.000 de locuinţe. Toată lumea are nevoie de o cameră sau două în plus, să nu zic de o a doua casă. Nu din cauza cererii lucrurile stau prost pe piaţa rezidenţială, ci din alte cauze”, a spus reprezentantul casei de arhitectură.

Pe de altă parte, Negoescu vede oportunitate pentru investiţii şi în clădirile publice. “Bucureştiul are extrem de puţine clădiri publice, cele mai multe sunt de pe vremea lui Carol I. La Paris fiecare a doua casă este o clădire publică”, a mai spus Negoescu.

70% din autorizaţii sunt pentru construcţii mici

Încasările din autorizaţii de construcţie cresc în acest an, după un declin de 50% în 2010, a declarat Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al sectorului 3, care consideră că România n-a avut un boom al dezvoltărilor imobiliare şi că Bucureştiul este “un sat semiîmpădurit”, fără clădiri foarte înalte.

“După o perioadă dramatică a încasărilor din autorizaţiile de construcţie, anul acesta am constatat o revigorare a activităţii undeva la nivelul din 2007-2008 în ceea ce priveşte cuantumul taxelor pentru autorizaţiile de construcţie.

Oamenii au început să găsească bani şi să aibă curaj de a construi din nou. Circa 70% din autorizaţiile eliberate au fost pentru investiţii mici, locuinţe individuale şi imobile mici”, a declarat Dumitraşcu, citat de Mediafax.

Dumitraşcu a arătat că dezvoltarea imobiliară din Bucureşti a fost limitată de legislaţia în vigoare, dar şi de reacţia românilor la apariţia proiectelor de zgârie-nori.

Avocat: În 11 ani nu am văzut niciun teren fără probleme legale

Problemele legate de titlurile de proprietate ale terenurilor sunt responsabile de o parte din blocajul pieţei imobiliare, dezvoltatorii fiind mai atenţi în prezent la aceste riscuri, a declarat Oana Albotă, partener PeliFilip, care a menţionat că în 11 ani de experienţă nu a văzut un teren “curat”.

“În experienţa de 10-11 ani, nu am văzut un teren curat, fără probleme judiciare. Sunt probleme legate de titlurile de proprietate şi dacă acum 5 ani dezvoltatorii luau în calcul şi aceste aspecte, dar ţineau cont mai ales de beneficiile pe care le-ar fi avut dacă achiziţionau un teren chiar şi cu probleme, astăzi o parte din blocaj este determinat de riscurile legale ale terenurilor care cântăresc mai mult în luarea deciziei de investiţie. Dezvoltatorii sunt mai atenţi”, a afirmat Albotă.

Sursa: Curierul National
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate