HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Ati selectat categoria: Instalatii
A.C.IMPIANTI SRL ARAD
Str. PADURII nr. 75 240476 Lucrari de instalatii electrice
ACQUA EXPERT INSTALL SRL SEITIN
Str. 1 MAI nr. 1 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ADRIAN COMPACT SRL ARAD
ZONA INDUSTRIALA MICALACA I EST 0723268665 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
AIR DUCTING SRL ARAD
Str. GHIBA BIRTA nr. 42-46, bl.2B, ap. 18 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ALERA DESIGN SRL ARAD
Aleea AMARA nr. 2, bl.X-40, sc. C, ap. 14 Alte lucrari de instalatii si de constructii auxili ...
AMARAD SA ARAD
Calea AUREL VLAICU nr. 139-151 0257289850 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
AMBRA SERVICE SRL SOCODOR
nr. 135 Lucrari de instalatii electrice
ANCRIS SYSTEM SRL VLADIMIRESCU
Str. PROGRES nr. 68, bl.C-1, sc. 2, ap. 5 Lucrari de instalatii electrice
ANDRASESCU COMPANY SRL TISA NOUA
nr. 354 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ANDRE & ANDREI SRL PANCOTA
Str. AVRAM IANCU nr. 22 0257466444 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ANDRESIM SRL ARAD
Str. FOISOR nr. 24 0357401777 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ANDROMEDA SERVICE SRL ARAD
Str. GORUNULUI nr. 24 0257256858 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ANDY & CLAU SRL CICIR
nr. 263 Lucrari de instalatii electrice
APA PLUS 97 SRL LIPOVA
Str. PETRU RARES nr. 43/A Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
AQUA SERVINSTAL SRL ARAD
B-dul DECEBAL nr. 26, ap. 2 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
AQUA THERM SRL ARAD
Str. ANDREI SAGUNA nr. 164, ap. 2 0257211513 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ARIANA SRL ARAD
Str. CENAD Bl. 226, ap. 23 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ARITOP SRL ARAD
Str. DR.CORNEL RADU Bl. 315, sc. C, ap. 1 Lucrari de instalatii sanitare si de incalzire cent ...
ATM MEDIA COMPANY SRL ARAD
Str. BUCOVINEI nr. 1 Lucrari de instalatii electrice
AUTOX SRL LIVADA
HALA 5 nr. FN Lucrari de instalatii electrice
Tranzactiile imobiliare se vor dubla in acest an pe seama eliberarii portofoliilor toxice
Volumul tranzacţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale (birouri, retail, industrial, hotelier) se estimează că va atinge în acest an nivelul de 550 mil. euro, dublu faţă de anul trecut, din care 300 mil. euro ar putea fi reprezentat de lichidarea de către bănci a garanţiilor imobiliare pentru creditele neperformante din portofoliu.

Anul trecut au fost finalizate tranzacţii în valoare de 262,99 mil. euro, nivel mai redus cu 13% faţă de 2010, potrivit datelor centralizate de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Cele mai multe tranzacţii s-au înregistrat în sectorul de retail, chiar dacă acest segment de piaţă deţine a doua poziţie în ceea ce priveşte ponderea totală a investiţiilor atrase (17,4%). Tranzacţiile care au vizat proiecte de tip mixt au însumat aproximativ 69% din volumul total, urmate de sectoarele rezidenţial şi birouri, cu un procent aproximativ egal de 5% şi de sectorul hotelier cu 3,8%.

„Dintr-un total de 13 tranzacţii, şase sunt în Bucureşti, urmat de oraşe de rang secundar sau terţiar precum Braşov, Ploieşti, Craiova, Sibiu, Piteşti, Slatina şi Baia Mare”, a declarat Bogdan Sergentu, directorul departamentului de evaluare şi consultanţă al DTZ Echinox. Cei mai activi cumpărători au fost companiile cotate la bursă şi cele private.
Situaţia europeană

Volumul anual al investiţiilor imobiliare încheiate la nivel european a atins 110 mld. euro în 2011, în creştere faţă de 104 mld. euro în 2010, potrivit raportului European Investment Market Update, elaborat de DTZ (parte a UGL Services).Studiul relevă ca volumul investiţiilor a atins în ultimul trimestru de anul trecut 31,4 mld. euro, o creştere de 17% faţă de trimestrul anterior.

Dintre principalele pieţe europene, Franţa a marcat cea mai importantă creştere. Volumul investiţiilor s-a ridicat la 6,7 mld. euro în T4, cu o creştere de 83% faţă de 3,6 mld. euro în T3.

Piaţa din Marea Britanie a înregistrat o creştere de 14% faţă de trimestrul anterior, până la valoarea de 8,6 mld. euro în T4. Piaţa germană şi-a păstrat nivelul activ al investiţiilor, cu o valoare de circa 6 mld. euro.

Activitatea din Europa Centrală şi de Est s-a contractat la 1,3 mld. euro, dupa ce trimestrul precedent marca un volum semnificativ mai mare, de 2 mld. euro.

Diferenţa este o consecinţă a faptului că investitorii au devenit mai selectivi în ceea ce priveşte achiziţiile de pe pieţele secundare, consideră specialiştii DTZ.

Sursa: Capital
De ce ne cumpara strainii tara la hectar
Chiar dacă preţul terenurilor agricole din România a crescut în ultimii ani, el este încă de trei până la şapte ori mai mic decât în majoritatea ţărilor europene.

Estimările indică faptul că tendinţa de creştere se va menţine şi în anii următori, potrivit unui studiu realizat de DTZ Echinox.

Preţul terenurilor agricole din România diferă în funcţie de regiuni. În Nord-Est şi Sud-Est preţul mediu de vânzare al terenurilor agricole este de aproximativ 1.500 - 1.600 euro pe hectar, în timp ce în judeţele localizate în apropierea Bucureştiului, preţul se ridică la 2.200-2.700 euro/hectar.

Suprafaţa de teren agricol disponibilă la vânzare în România este în prezent estimată la 500.000 hectare.

România are o capacitate agricolă de circa 14,7 milioane de hectare de teren, din care numai 10 milioane sunt utilizate ca teren arabil. Un studiu realizat în 2008 arată faptul că 6,8 milioane de hectare nu sunt folosite. În plus, mai beneficiem de 3,3 milioane hectare de păşune, 220.000 ha de vie şi 206.000 ha de livezi.

„În principiu, pentru consolidarea unei suprafeţe de 1.000 hectare trebuie cumpărat teren de la 500 până la 900 de proprietari diferiţi”, menţionează autorii studiului. Această situaţie este considerată un impediment în faţa investitorilor străini interesaţi de terenul agricol românesc. Valoarea de piaţă a ariilor mari consolidate de teren agricol este, în general, cu circa 50% mai mare decât preţul loturilor mici.

Terenuri împădurite

harta-agricolaSuprafaţa forestieră a României este de aproximativ 6 milioane de hectare (25% din suprafaţa ţării) din care circa 4 milioane este deţinută de autorităţilor statului.

Media europeană de terenuri forestiere este de circa 32% din suprafaţa totală. Preţul pădurilor din România variază între 2.000 şi 5.000 de euro pe hectar.

„Cel mai ieftin tip de lemn (cel de foc) este vândut în România cu aproximativ 70 de euro pe metru cub. Drept rezultat, în cel mai rău caz, se poate obţine anual o sumă de 350 de euro pe hectar, ceea ce poate conduce la o amortizare a investiţiei în maximum zece ani”, precizează consultanţii DTZ Echinox.

În vizorul investitorilor

Datorită restricţiei impuse companiilor şi persoanelor fizice străine în privinţa achiziţiei de teren agricol în România, cea mai comună practică este înfiinţarea unor entităţi economice înregistrate în România prin intermediul cărora se fac aciziţiile de teren.

Ţările din Europa Centrală şi de Est devin tot mai populare printre investitori internaţionali din sectorul agricol. România este atractivă pentru solul negru, cunoscut sub denumirea de cernoziom, care este foarte fertil şi acoperă circa 60% din întreaga suprafaţă arabilă. România deţine circa 8% din suprafaţa agricolă utilizată în Uniunea Europeană, printre statele membre.

Una dintre principalele motivaţii ale investitorilor stă în cererea de alimente în creştere. Acest factor a atras atenţia ţărilor bogate, dependente de importul alimentelor - din lipsa terenului arabil şi a apei, precum statele arabe, care au început să investească în agricultură pentru a asigura necesarul de alimente pentru ţările lor.

În plus, ţările care au populaţia în creştere şi care se îngrijorează de securitatea alimentară pe termen lung, precum India, China şi Republica Coreeană, au început să profite de oportunităţile de a produce alimente în alte ţări.

Sursa: Capital
De ce nu se construiesc locuinte pentru inchiriere in Romania
România se plasează pe primele locuri în Europa după numărul de locuinţe proprietate privată, cu o pondere de peste 90% în fondul locativ al ţării.

Ansamblurile rezidenţiale dedicate exclusiv închirierii sunt o raritate, pentru că randamentele oferite de o asemenea investiţie nu sunt destul de atractive.

Circa 1,6 milioane de locuinţe din România sunt închiriate, adică un procentaj de 20% din întregul fond locativ al ţării.

Datele statistice oficiale relevă însă că doar 4%-7% din total sunt închiriate, diferenţa fiind pusă pe seama imensei evaziuni fiscale cu care se confruntă acest sector.

De remarcat că majoritatea covârşitoare a locuinţelor închiriate provin din fondul locativ vechi, pentru că în România nu au fost dezvoltate decât un număr nesemnificativ de proiecte rezidenţiale dedicate închirierii. Dezvoltatorii imobiliari pun această situaţie pe seama randamentelor slabe oferite de o asemenea investiţie.

„Dintr-o astfel de investiţie îţi recuperezi banii în 18-20 de ani, deoarece chiriile sunt mici. De vreme ce 8-10 ani de acum încolo piaţa imobiliară va fi neatractivă pentru investitori, nu are sens să bagi bani în asemenea proiecte. Dacă la noi se plăteşte pe un pat 75 de euro, în ţările vestice vorbim de 300 de euro, adică de peste trei ori mai mult. Ar fi suficient să avem o chirie de trei ori mai mare pentru ca perioada de recuperare a investiţiei să se reducă la şapte ani, excepţional de bună pentru imobiliare”, explică omul de afaceri Liviu Tudor, preşedintele Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România (RABO) şi printre puţinii investitori care au dezvoltat proiecte dedicate exclusiv închirierii.

El a gândit ansamblul rezidenţial West Gate Studios din Militari, care cuprinde 650 de camere, ca pe un produs derivat al complexului de birouri pe care l-a dezvoltat în acelaşi perimetru. Aceasta este singura variantă pe care Liviu Tudor o găseşte viabilă pentru a susţine financiar o astfel de afacere.

„La noi s-a justificat această investiţie în contextul unui mix de clădiri, un orăşel. Complexul este dedicat tinerilor la început de carieră. El poate veni ca o ancoră sau ca produs derivat unui proiect integrat. Comparativ cu o clădire comercială, de birouri sau un spaţiu logistic, chiria pentru apartamente este mică. De aceea nu avem apartamente de închiriat”, mai spune Tudor.

Un exemplu în plus sunt proiectele rezidenţiale de lux, dezvoltate în zona Nordului-Herăstrău, care înainte de criză se închiriau cu 2-3.000 de euro pe lună, iar acum, chiar dacă s-au redus chiriile la jumătate, lipsa clienţilor reprezintă o problemă reală.

Explicaţia constă în faptul că străinii care le închiriau fie au plecat din România, fie nu mai primesc sporuri de la multinaţionalele pentru care lucrează.

Randamente din chirie

Nu doar perioada mare de amortizare a investiţiei împiedică dezvoltatorii să mizeze pe locuinţe de închiriat. Costul de finanţare pe care un dezvoltator imobiliar îl are pentru a construi un ansamblu de locuinţe este de circa 7%-8% pe an.

În cazul unui apartament al cărui cost de dezvoltare se ridică la 60.000 de euro, se poate obţine o chirie de circa 300 de euro/lună, ceea ce oferă un randament brut de 6%. Din acest procentaj, dacă se scade şi impozitul pe proprietate, care variază între 1% şi 1,5%, investitorul rămâne cu 4,5%-5% brut, fără a lua în considerare şi alte costuri precum TVA, întreţinerea imobilului sau ratele bancare.

„Este o disproporţie între costuri şi venituri. Dacă nu am vorbi de un cost de dezvoltare de 60.000 de euro, ci de 30.000 de euro, randamentul s-ar dubla la 12%, iar investitorul ar rămâne cu circa 10%, care este superior unui depozit bancar. Costurile de dezvoltare ar trebui să fie mai mici, pentru a deveni rentabil sau chiriile ar trebui să fie mai mari, însă realitatea demonstrează că acestea au scăzut”, subliniază Dan Ioan Popp, preşedintele Impact Developer & Contractor.

Întrebarea care persistă este cum de în alte ţări există totuşi un portofoliu consistent de locuinţe ce pot fi închiriate? SUA este un exemplu în acest sens. Răspunsul vine tot de la dezvoltatori: în SUA se pot accesa credite pentru investiţii cu dobânzi de 3%, iar costul de construcţie este mult mai mic, pentru că americanii nu cer locuinţe din cărămidă sau BCA.

În plus, chiriile sunt mult mai mari. În oraşele medii din SUA găseşti cu greu chirii mai mici de 800 de euro/lună. Bineînţeles că şi veniturile populaţiei sunt altele.

„Dacă eu dau la bancă 5% şi nu pot obţine din închiriere 8%, nu e rentabil. Ştiu că primăriile din Bucureşti au căutat să cumpere blocuri de apartamente de la dezvoltatori pentru a le închiria, însă nu s-a ajuns la niciun acord. Sunt clădiri care stau goale în Ghencea. Piaţă ar exista, pentru că în loc să plătească rate lunare, mulţi oameni ar prefera să stea în chirie pe teremen lung”, spune Asher Lax, directorul de vânzări al Adama, dezvoltator cu un portofoliu de circa 600 de locuinţe nevândute.

Cheia este tot la stat

Intervenţia statului pe această piaţă pare a fi singura soluţie în acest moment, de vreme ce costul dezvoltării nu mai poate fi coborât foarte mult, iar chiriile nu pot fi crescute.

Dacă programul „Prima Casă”, de la care investitorii imobiliari se aşteptau să contribuie la relansarea industriei, s-a dovedit a fi mai mult un ajutor social, o măsură care ar putea da într-adevăr un imbold construcţiei de locuinţe ar putea fi subsidiile pentru chirie.

„Dacă s-ar asigura subsidii de 50 mil. euro pe an, ar rezulta că 25.000 de familii ar putea fi subvenţionate cu circa 150 de euro/lună. Astfel ar apărea o cerere stabilă de 25.000 de familii care nu vor mai vrea să cumpere, ci să locuiască cu chirie. O piaţă mai lărgită oferă posibilitatea obţinerii unor credite mai avantajoase. Poziţia băncilor faţă de acest domeniu s-ar putea îndulci”, consideră Dan Ioan Popp.

În condiţiile în care din cele 60.000 de locuinţe câte se construiesc în medie anual la nivel naţional, cele dezvoltate de companii private sunt de 15.000-20.000 de unităţi, un portofoliu de 25.000 de apartamente în plus ar reprezenta un real ajutor pentru relansarea pieţei. De unde ar putea scoate, însă, statul 50 mil. euro anual într-o perioadă în care bugetele de investiţii sunt tăiate la maximum?

Investitorii s-au gândit şi la acest aspect şi sugerează o „taxă pe pârloagă” aplicată proprietarilor. Mai exact, statul ar putea face rost de aceşti bani prin impozitarea celor care au active imobiliare pe care nu le exploatează, adică din taxarea proprietarilor care au case nelocuite.

Planul B

O împrospătare a portofoliului de locuinţe cu destinaţie de închiriere ar putea veni şi pe filiera unităţilor locative executate silit de către bănci sau chiar de la dezvoltatorii cu un număr mare de apartamente nevândute.

„Băncile care au portofolii executate pot proceda la închirierea acestora prin trecerea proprietăţilor pe un vehicul special care să se ocupe de administrarea lor. În acest caz, băncile care nu vor să vândă acum, din cauza preţurilor scăzute, pot închiria. Aici totul depinde de cât de presată este banca în a valorifica aceste bunuri”, menţionează preşedintele Impact.

De cealaltă parte, dezvoltatorii au, numai la nivelul Capitalei, peste 4.000 de apartamente goale, în ansambluri cu mai mult de 200 de unităţi. Punerea acestora pe piaţa închirierilor, până ce se dezmorţesc vânzările, ar putea fi o variantă demnă de luat în seamnă, însă nu mulţi o consideră oportună.

„O soluţie pentru dezvoltatorii care au multe apartamente goale este să închirieze până ce piaţa îşi mai revine. Noi procedăm aşa la Bacău. Acolo se vinde mai greu şi avem închiriate 20 de apartamente, însă mai avem de vândut peste 100 de unităţi. Închiriem două camere cu 200 de euro, cu TVA inclus. Am ales varianta aceasta pentru că măcar se plăteşte o întreţinere din aceşti bani, însă aceste apartamente trebuie renovate pentru a le vinde”, explică Asher Lax. Blocarea la vânzare a unui pachet de locuinţe nu este privită cu interes de către majoritatea dezvoltatorilor, care preferă să lase apartamentele nelocuite.

Un lucru este cert: noile condiţii de piaţă impun o mobilitate a forţei de muncă ce atrage după sine o creştere a nevoii de spaţii locative pentru închiriere. Sectorul rezidenţial nu se va putea relansa fără a se pune un accent mai mare pe această componentă.

4.000 de apartamente noi din Bucureşti stau goale, pentru că dezvoltatorii nu sunt atraşi de varianta închirierii

1,6 mil. de locuinţe din România sunt închiriate, adică un procentaj de 20% din întregul fond locativ al ţării

„De vreme ce 8-10 ani de acum încolo piaţa imobiliară va fi neatractivă pentru investitori, nu are sens să bagi bani în asemenea proiecte”. Liviu Tudor, preşedinte RABO

„O soluţie pentru dezvoltatorii care au multe apartamente goale este să închirieze până ce piaţa îşi mai revine.”
Asher Lax, director vânzări, Adama

Sursa: Capital
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate