HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Oferte imobiliare
Vanzare casa Arad, Variasu Mare Micalaca:
vand casa noua masiva cu 7 camere parter cu mansard ...
62000 EUR
01.06.2014
detalii
- vand casa noua cu 7 camere masiva parter cu mansarda, parter 3 camere cu bucatarie, baie, coridor mare, casa scari si 2 terase si debara. - mansarda: casa scari, 2 terase, 4 camere, baie si holu mare. - anexele: spatiu pentru cazan de incalzire,...
Vanzare casa Arad Gradiste:
vand casa 3 camere
40000 EUR
04.11.2013
detalii
vand casa in zona gradiste, doua corpuri, 1 camera + hol, 2 camere, bucatarie, 2 camari, pod (110 mp construiti) plus sopru si gradina (260). exista posibilitate de conectare la retea de apa/ canalizare si gaze de la intrarea in curte. 40.000 euro
Vanzare casa CISNADIE :
vand casa noua in cisnadie-jud.sibiu
99000 EUR
07.01.2013
detalii
p. f. vand casa noua, singur in curte, in cisnadie, compusa din: -demisol: pivnita, bucatarie, garaj; -parter: birou, living, loc de servit masa, bucatarie, baie, hol, dressing, terasa; -etaj; 3 dormitoare, baie, hol, dressing, 2 balcoane;...
Vanzare casa arad :
vand casa zona centrala
95000 EUR
12.10.2012
detalii
vand casa pretabila pentru amenajare, zona centrala – 2 fronturi stradal ,st 400 mp (200 mp pe nivel), compusa din mai multe apartamente, pret 95.000 mii euro usor negociabil. telefon 0757713971
Vanzare casa Arad Aradul Nou:
casa cu piscina de vanzare
252000 EUR
28.06.2012
detalii
vand casa noua, lux utilata complet, aproape de central orasului arad: -constructie 2009, -aer conditionat centralizat cald/rece, -seminee gaz si lemne, -izolatie termica termosistem 10, -instalatii sanitare si termice cupru -centrala...
Vanzare casa Arad :
vand casa in arad aproape de centru
80000 EUR
17.04.2012
detalii
proprietar vand casa mare, ocupabila imediat, caramida, total 1000 mp, curte 500mp, gradina 500mp, 3 camere, 2 bucatarii, 1 baie, 1 camara, 2 anexe, pivnita, 13 m front stradal, (sunt de fapt 2 case, cea mare cu vedere la strada si in spate mai o...
Ghidul cumparatorului
1. Nu va grabiti - ALEGEREA UNEI PROPRIETATI IMOBILIARE CERE TIMP
Niciodata nu este bine sa va opriti asupra unei proprietati imobiliare inainte de a observa cel putin trei, patru saptamani ce se intampla in general pe piata imobiliara pentru a va informa bine asupra preturilor si tendintelor de pe piata. Este bine sa vorbiti cu mai multi proprietari si sa va sfatutiti cu un agent imobiliar pentru a putea analiza nivelul preturilor din acel moment.

2. Agentiile imobiliare
Desi nu este obligatoriu, sfatul nostru este sa apelati la o agentie imobiliara si va veti simplifica viata.

De ce este bine sa apelati la o agentie imobiliara?
Pentru ca zi de zi au de a face cu proprietari si oferte imobiliare. Un agent imobiliar experimentat va va spune ce case sunt de vanzare, la ce preturi, ce anume trebuie sa verificati la o casa, va da informatii despre amplasament, despre zona, despre vecinatati, despre documentatia care trebuie stransa pentru actele de vanzare cumparare, daca are sau nu casa ipoteca, cine are dreptul sa o vanda si multe alte lucruri foarte importante.

3. Cum alegeti o agentie imobiliara?
In primul rand, agentia trebuie sa fie usor de identificat. Firma trebuie sa aiba un sediu fix, sa fie semnalizata (cu firma la intrare), sa aiba un birou amenajat ca punct de lucru cu publicul, cu secretariat, dar si o sala de negocieri, in care se poate discuta in particular cu clientii amanuntele legate de plata, bani, confidentialitate, etc. Este bine ca agentia sa fie afiliata unei uniuni profesionale, unde sa-i puteti verifica activitatea, daca a avut sau nu abateri si daca este acreditata. Totusi, nu este obligatorie acreditarea. Este de notorietate faptul ca multe agentii se lauda ca sunt membrii fondatori ai UNAI, dar de fapt aceasta (UNAI) nici nu mai exista.
Credem ca pana la urma cel mai important factor este increderea pe care v-o inspira oamenii din agentia respectiva.

4. Agentul imobiliar
Activitatea agentului imobiliar si a agentiei imobiliare sunt reglementate de legea privind infintarea societatilor comerciale si OG3/2000 privind activitatea si obligatiile legale ale agentului imobiliar. Din pacate aceasta este oarecum nelucrativa in sensul ca este plina de confuzii si lipsita de coerenta unei legi care in fond reglementeaza o activitate economica cu implicatii profunde.

In practica, agentiile imobiliare respectabile au adoptat codul de etica si practica corecta, astfel incit Dvs. sa puteti sa va rezolvati problema imobiliara in siguranta, rapid si profesional.

Practica pietei imobiliare din Bucuresti a impus asa numitul agent imobiliar dublu care poate reprezenta atit cumparatorul, cit si vinzatorul. Reprezentarea de catre o agentie dubla cere cunoasterea si consimtamintul ambelor parti, vinzatorul si cumparatorul. De fapt, agentul dublu se angajeaza sa serveasca interesele ambelor parti. Acest lucru se intimpla pe toata durata desfasurari tranzactiei. Comisionul agentului imobiliar este platit atat de vanzator cit si de cumparator. Cuantumul comisionului este de obicei situat intre 4-6% si impartit intre vanzator si cumparator. La inchirieri comisiunul se situeaza in jurul valorii chiriei pe o luna. Daca lucrati cu un agent, aveti doua optiuni: puteti lucra cu un agent in regim de contract de intermediere exclusiv sau puteti lucra cu un agent in regim de contract de intermediere deschis.

5. Atentie la transferul legal al proprietatii
Actul se incheie numai la notar
Cumpararea unui bun imobil trebuie facuta cu act autentic, adica printr-un act incheiat la notariat, cu respectarea prevederilor legale.
La notariat, vanzatorul trebuie sa prezinte actele lui de proprietate, dovada ferma ca imobilul nu este grevat de sarcini, de datorii, ca nu a fost vandut anterior. Inaintea prezentarii la notariat, partile, respectiv vanzatorul si cumparatorul, trebuie sa cada de acord cu unele probleme de amanunt, pentru a evita unele discutii in fata notarului (pretul stabilit, cine va plati taxele de timbru si cele notariale, in ce conditii va intra noul proprietar in posesia imobilului etc).
Cine semneaza actele
Chiar daca redactarea actului se face de catre notar sau avocat, este recomandabil ca partile sa se uite atent pe document. Se impune - atunci cand cel care vinde este casatorit - ca ambii soti sa semneze actul, deoarece toate bunurile dobandite de soti in timpul mariajului sunt comune. Daca vanzarea se face de catre unul dintre soti, fara stirea si asentimentul celuilalt, actul, desi incheiat in fata notarului, poate fi atacat in justitie si anulat.
Atentie la pretul din contract
Un element important al actului de vanzare-cumparare il constituie pretul.
De foarte multe ori, in dorinta de a plati taxe mai mici, partile cad de acord sa treaca un pret mai mic decat cel stabilit. Acest lucru nu este insa de fiecare data in interesul partilor. De exemplu, in cazul in care va mai avea loc un proces facut de cineva care revendica o calitate de proprietar asupra casei, lucrurile devin complicate. Daca instanta de judecata va dispune pe baza probelor administrate anularea actului autentic de vanzare-cumparare, atunci in mod firesc, cumparatorul are dreptul sa-si primeasca suma platita drept pret trecuta in contract. Pe de alta parte, vanzatorul poate avea si el necazuri cu ocazia declararii unui pret mai mic. Este posibil ca la un moment dat cumparatorul sa pretinda ca a platit o suma mai mare decat s-a convenit ca pret al vanzarii.
Atentie la clauza eliberarii
In practica, se intalnesc multe situatii cand se fixeaza o data certa, dar vanzatorul nu paraseste imobilul, iar in lipsa de precizari clare in actul de vanzare, se ajunge chiar la procese, la amanari lungi si obositoare, la nervi, etc.
Cereti garantii explicite
In contract, vanzatorul trebuie sa garanteze ca imobilul nu este grevat de servituti sau alte sarcini ori ca nu a mai fost vandut si altuia. Lumea imobiliara autohtona a fost in ultimii ani zguduita de o serie intreaga de scandaluri pornite de la faptul ca escrocii, cu complicitatea notarilor, au dat tepe de miliarde. Pentru a se evita asemenea situatii, este bine ca dosarul de vanzare-cumparare sa fie complet. Acesta va contine, pe langa contractul propriu-zis, dovada inscrierii in cartea funciara (dupa ce in prealabil s-a obtinut un numar cadastral) si certificatul fiscal (obtinut de la administratia financiara).
E bine sa aveti martori
E bine ca la notariat cumparatorul sa fie insotit de inca o persoana sau doua. Acestea, recomandabil sa nu fie rude apropiate, pot fi citate ca martori daca vreodata vanzatorul ar incerca rasturnarea actului.
Fii in continuare precaut
Odata incheiat contractul de vanzare-cumparare, oricine poate fi sigur ca este proprietar. Masurile de precautie nu trebuie sa lipseasca totusi. Cumparatorul sa se asigure ca cel care i-a vandut casa, i-a remis toate actele de proprietate (contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, act de donatie etc). De asemenea, tot la notariat va trebui trecuta transcrierea, inregistrarea proprietatii pe numele cumparatorului. Ultimul drum va fi facut la administratia financiara, unde se va cere trecerea rolului imobilului pe numele noului proprietar.
Succes la cumparaturi!
Cine sta in casele scoase la vanzare de RA-APPS
Regia Autonomă a Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) a stabilit preţurile la care vor fi licitate 25 de proprietăţi, cu valori de pornire cuprinse între 48.000 de euro şi 2,4 milioane de euro, fără TVA.

Am pornit în căutarea imobilelor scoase la licitaţie, atât din Bucureşti, cât şi din ţară. Unele dintre imobile au fost renovate recent, fiind clădiri interbelice şi chiar din patrimoniu. Altele însă, care au fost lăsate să se degradeze, nu au valoare decât prin poziţionarea în zone centrale.

La Snagov, proprietăţile ce vor vi scoase la vânzare sunt poziţionate pe malul lacului, în apropiere de vilele ocupate cândva de dictatorul Nicolae Ceauşescu şi de nomenclatura comunistă. RA-APPS a anunţat că licitaţia pentru imobilele din Bucureşti va avea loc pe data de 14 martie la ora 12.00, la sediul SAIFI ,situat pe Strada Fabrica de Glucoză nr.3 A din Bucureşti.

„Ieşiţi mai repede, că pun câinele pe voi!”

Apartamentul de trei camere din strada Bitolia, din zona Dorobanţi, pentru care RA-APPS cere 99.500 de euro, este situat într-o clădire veche. În acelaşi imobil mai sunt două apartamente, proprietate personală. Locatara de la parter, o bătrână de aproximativ 80 de ani, nu s-a arătat deloc dispusă să „interacţioneze” cu persoane străine.

Femeia s-a arătat foarte iritată de întrebările jurnaliştilor. “Ce căutaţi la mine în curte? Mergeţi la RA-APPS, nu mă întrebaţi pe mine. Şi ieşiţi mai repede, că pun câinele pe voi!”, a fost reacţia octogenarei. Pe dinafară, clădirea îşi arăta vârsta destul de înaintată, dar în interior vila era renovată, zugrăvită în alb şi destul de curată.

Apartament de lux, din circuitul diplomatic

Un alt apartament dintr-o zonă rezidenţială, pe care RA-APPS îl scoate la vânzare este cel din Calea Călăraşilor. Locuinţa cu cinci camere şi cu suprafaţa utilă de 196 de metri pătraţi, care include şi un teren de 163 de metri pătraţi, are un preţ de pornire de 286.000 de euro.

Clădirea din care face parte locuinţa este una veche, având în vedere că a fost construită în 1940. Imobilul este alcătuit din demisol, parter, două etaje şi mansardă, totalizând 1.383 de metri pătraţi. În spatele clădirii este amenajată o grădină generoasă, ce se întinde pe 350 de metri pătraţi.

Celelalte apartamente din imobil aparţin unor persoane private, care le-au revendicat de la stat în urmă cu şapte ani. Pe frontispiciul clădirii tronează un banner al unei agenţii imobiliare, care anunţă că vila poate fi închiriată sau cumpărată.

De la agenţia imobiliară am aflat că imobilul este compartimentat în locuinţe individuale, iar proprietarul ar vrea să vândă întreaga clădire.

Vila a fost reşedinţă diplomatică până înainte de a fi retrocedată. “Pe vremea lui Ceauşescu, vila era folosită de personalul diplomatic. Aici erau cazaţi cei din delegaţiile străine. După ce a revendicat casa de la stat, proprietarul nu a locuit niciodată aici. Acum ştiu că e plecat în Italia. Anul trecut, au început renovarea vilei, dar nu au terminat. Acum vor să o vândă”, a declarat un vecin.

Mansardă de patrimoniu

Locuinţa cu o suprafaţa utilă de 63,13 metri pătraţi, aflată la mansarda imobilului din str. Alexandru Philippide nr.15, va fi scoasă la vânzare de RA-APPS la un preţ de pornire de 52.000 de euro. Preţul este avantajos, ţinând cont că str. Alexandru Philippide se află în zona Dorobanţi a Capitalei. Imobilul din care face parte locuinţa este o clădire de patrimoniu, aflată pe lista monumentelor istorice.

Este o vilă veche de peste 100 de ani, realizată în stilul neoromânesc, având un foişor deschis, amplasat deasupra intrării. Recent, RA-APPS a restaurat vila, păstrând toate detaliile originale.

Cât despre locatarii actuali, nimeni nu ştie nimic. “Ştiu că în vilă locuieşte cineva, văd lumina aprinsă în fiecare seară, dar nu ştiu cine sunt, pentru că s-au mutat de curând şi nu am vorbit niciodată cu ei”, a declarat o vecină, care locuieşte în casa de vizavi.

Chilipir în buricul târgului

Un adevărat chilipir pare a fi şi apartamentul nr. 42, din str. Luterană nr. 5, situat foarte aproape de controversata clădire de birouri Cathedral Plazza şi de Calea Victoriei. Pentru locuinţa de 83 de metri pătraţi, RA-APPS cere 73.000 de euro. Apartamentul se află într-un bloc interbelic, cu cinci etaje, naţionalizat de comunişti.

Blocul este cuprins în anexa HG 859/1996 privind imobilele trecute nelegal în administrarea Consiliului Local al Municipiului Bucureşti.

Construit în 1932, imobilul are 71 de apartamente şi o arie desfăşurată de 7.315 metri pătraţi. Vechimea blocului, dar şi faptul că nu a suferit nicio restaurare recentă, justifică preţul relativ scăzut pentru zona în care este amplasat. În 1998, clădirea a fost expertizată din punct de vedere seismic.

În urma acestei analize, imobilul a fost inclus în clasa a II-a de risc seismic. Asta înseamnă că un seism major nu pune în pericol structura de rezistenţă a clădirii, dar poate afecta serios elementele de compartimentare şi scările de acces.

Chiriaşul actual stă aici de câteva luni. “Nu-l cunosc, s-a mutat aici de puţină vreme. Am înţeles că e director la ştranduri, la primărie”, a declarat o vecină. Deşi chiria plătită la RA-APPS este una modică, traiul în blocul din str. Luterană este destul de scump.

Întreţinerea apartamentului nr. 42 pe luna decembrie a fost de 562 de lei, sumă pe care chiriaşul nu şi-a putut-o permite. Aşa că asociaţia de locatari l-a trecut pe locatar pe “lista ruşinii”, cu o datorie însumată de 2.301 lei.

De la bâlbâitu’, în patrimoniul RA-APPS

Preţul de 259.800 de euro cerut de RA-APPS pentru imobilul de patru camere cu dependinţe construit pe o suprafaţă de 122,13 metri pătraţi din str. Cuza Vodă nr. 90, din zona Tineretului, se justifică doar prin valoarea terenului de 452 de metri pătraţi. Clădirea aferentă este, practic, o cocioabă dărăpănată. Cine va deveni proprietar aici trebuie să-şi asume, în plus, evacuarea unor locatari nedoriţi şi igienizarea locului.

De mai mulţi ani, în imobil s-a pripăşit mai mulţi cetăţeni de etnie rromă, care nu s-au arătat prea bucuroşi că RA-APPS le vinde sălaşul în miezul iernii. În cele trei camere ale coşmeliei trăiesc trei familii cu cinci copii, în condiţii greu de imaginat.

Fără apă, curent electric şi munţi de gunoaie prin toată curtea. De fapt, “curte” este prea mult spus. Câteva uluci strâmbe, legate cu sârmă, mărginesc proprietatea. Am găsit locatarii acasă, la o bere în colţul străzii. Aşezaţi comod pe navete de sticle goale, chiar în buza gunoaielor, oamenii se dăstăinuie.

„N-avem curent, n-avem gaze, ne încălzim şi gătim la sobă. Din banii noştri am forat un puţ ca să avem apă. De vreo10 ani de când ne-am aciuat p-aici nu a venit nimeni să ne întrebe de ce stăm în casa asta. Acum dacă se vinde, noi plecăm. Da’ să ne dea primăria altă casă! Unde să mergem iarna cu copiii?”, spune unul dintre locatari.

Abia zilele trecute, ţiganii au aflat că imobilul aparţine RA-APPS. “Ne-au chemat la poliţie să ne spună că s-ar putea să fie nevoie să plecăm de aici. Ne-au mai zis să stăm cuminţi şi să nu facem gălăgie”, declară un alt bărbat. De la un vecin, am aflat şi cum a ajuns imobilul în administrarea statului.

“Îi ştiu pe foştii proprietari de când aveam nouă ani şi furam cireşe peste gard. Aici era un moş, care a lăsat moştenire lu’ fi-su. Îi ziceam bâlbâitu’, pentru că era bâlbâit. În 96′, bâlbâitu’ a vândut casa la o femeie, cu 60.000 de dolari. Apoi, proprietara a făcut nişte datorii la stat şi aşa a rămas fără casă”, spune un bărbat, care locuieşte pe aceeaşi stradă.

Obiectiv militar al Jandarmeriei

Pe lista proprietăţilor scoase la licitaţie de stat se numără şi trei imobile din Snagov. Toate sunt situate pe malul lacului Snagov, în apropierea vilei de protocol, unde fostul dictator Nicolae Ceauşescu obişnuia să-şi primească oaspeţii din străinătate.

Dacă pe harta Primăriei Snagov, pusă la dispoziţie de către viceprimarul Vasile Dumitru, poziţia proprietăţilor era clară, la faţa locului acestea au fost imposibil de localizat. Două dintre imobile, pentru care RA-APPS cere 107.500 de euro, respectiv 224.700 de euro, figurează pe strada Nufărului, la nr. 15G. Acelaşi număr este alocat însă şi unui obiectiv militar al Jandarmeriei.

Aleea care mărgineşte proprietatea, care ar fi permis accesul la terenurile şi vilele scoase la vânzare de RA-APPS, este blocată cu barieră şi păzită de jandarmi înarmaţi. O altă vilă ce va fi licitată, situată pe strada Narciselor nr. 4B, s-a dovedit şi ea imposibil de localizat.

La numărul respectiv nu era decât un teren viran, mărginit de câteva proprietăţi private. În cazul proprietăţilor din Snagov, licitaţiile vor avea loc pe data de 16 martie, la ora12.00, la Hotel Triumf, amplasat pe Şoseaua Kisele-ff numărul 12 din sectorul 1 din Bucureşti.

“Acum dacă se vinde, noi plecăm. Da’ să ne dea primăria altă casă! Unde să mergem iarna cu copiii.”
un locatar al casei pe strada Cuza Vodă

15,8 milioane de euro este suma pe care vrea să o obţină RA-APPS după vânzarea primelor imobile scoase la licitaţie în luna martie a acestui an.

Vile şi hoteluri de vânzare în ţară

Regia Autonomă a Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) a scos la vânzare imobile şi în ţară, iar unele dintre ele sunt foarte cunoscute în rândul multor români.

Complexul Gloria se vinde cu două milioane de euro RA-APPS a scos la licitaţie complexul Gloria din Suceava alcătuit dintr-un hotel (23 de camere duble, şase camere single şi două apartamente), un restaurant, construcţii anexe şi teren de 5.021 de metri pătraţi. Construcţiile sunt amplasate pe strada Vasile Bumbac din Suceava. Preţul de pornire la licitaţie va fi de 2.175.800 de euro (fără TVA).

În Cluj, statul a scos la vânzare cu 66.000 de euro un apartament cu trei camere pe Strada Nicolae Titulescu, cu o suprafaţă utilă de 62,17 metri pătraţi şi cu un teren aferent de 32,38 metri pătraţi. Licitaţia pentru imobilele din Suceava şi Cluj va avea loc la Hotelul Victoria din Cluj, pe data de 20 martie la ora 12.00.

„Egreta” şi „Cerna”, la licitaţie în martie

În staţiunea Mamaia, Regia Protocolului de Stat a scos la licitaţie vila „Egreta”. Preţul de pornire este de 302.100 de euro. Construcţia cuprinde patru apartamente, iar suprafaţa construită se desfăşoară pe 346,43 metri pătraţi.

În aceeaşi zonă se află şi vila „Cerna”, care este compusă din patru apartamente, iar suprafaţa construită se desfăşoară pe 360,42 metri pătraţi . Preţul de pornire este de 301.200 de euro. Licitaţiile pentru proprietăţile din judeţul Constanţa vor avea loc la sediul SRP Neptun - Club Bazin Neptun-Mangalia, jud. Constanţa, în 23 martie 2012, ora 12.00.

Vila „camuflată” a RAPPS, din Predeal

Chiar dacă se află pe Bulevardul Mihail Săulescu, respectiv pe DN 1, imobilul este mascat de privirea trecătorilor, neavând număr stradal sau vreo inscripţie, cum că este o unitate de cazare. Este şi de înţeles, fiindcă în vilă se puteau caza doar angajaţii Regiei şi cei din structurile guvernamentale.

Vila RA-APPS din Predeal se află chiar la intrarea în staţiune dinspre Capitală, într-o zonă unde sunt mai multe vile care oferă cazare turiştilor.

Am sunat la uşa vilei RA-APPS şi după lungi insistenţe ne-a răspuns o doamnă care ne-a spus că se ocupă de întreţinerea imobilului, dar… nu ştie exact ce adresă este acolo. Femeia a negat că este o vilă RA-APPS şi a susţinut că imobilul aparţine unui patron, ea fiind doar o simplă angajată a acestuia din urmă.

Aceasta a fost însă contrazisă de angajaţii de la o vilă vecină, Vila Mia, care ne-au spus că în fiecare weekend, în respectiva locuinţă erau cazate grupuri de turişti, însă, în ultimele săptămâni, casa a fost goală.

Imobilul RA-APPS a fost renovat după anul 2000, fiind puse geamuri termopan, parchet, dar şi o centrală termică pe gaz, şi, cu tot cu terenul aferent de 240 de metri pătraţi, a fost evaluat la suma de 240.000 de euro, fără TVA.

RA-APPS a mai scos la vânzare, tot în Predeal, şi un teren de 2.656 de metri pătraţi, aflat lângă Hotelul Robinson, care a fost evaluat la suma de 438.000 de euro.

Terenul este poziţionat bine, pe drumul spre Cioplea, între mai multe pensiuni şi hoteluri, însă, până acum, a fost folosit doar pe post de fâneaţă.

Licitaţiile pentru proprietăţile din Predeal vor acea loc la Sucursala SRP Sinaia ce se desfăşoară la sediul SRP Sinaia - Hotel Mare de pe strada Toporaşilor 1A, Sinaia, în 21 martie 2012 la ora12.00.

Sursa: Adevarul
Notarii raporteaza ieftiniri-record, dar pe grila apar scumpiri
Evaluatorii care fac grila notarilor incearca, prin cresteri de preturi, sa repare “greseala” din anii trecuti cand au redus exagerat valorile locuintelor.

Informatiile culese de la notari si prelucrate de Institutul National de Statistica arata ca preturile apartamentelor vandute in Bucuresti au scazut cu aproape 20%, in primele noua luni din 2011.

Tot despre ieftiniri a fost vorba si in 2010. Cu toate acestea, grila utilizata de notari in 2012 contine preturi in urcare.

Dupa ce, la inceputul crizei, preturile din grila utilizata de notari au ramas inghetate la valorile mari din perioada de boom imobiliar, in ultimii doi ani tranzactiile au fost impozitate la preturi foarte reduse.

Asta pentru ca valorile din grila notarilor au scazut cu 30-40% in 2010 si cu 40-50% in 2011, ajungand cu mult sub preturile de tranzactionare. Din declaratiile de la notari nu reiese foarte clar motivul pentru care valorile din ghid s-au situat cu mult sub preturile generale de tranzactionare, dupa ce in urma cu patru ani valorile de impozitare erau mult mai mari.

Astfel ca e greu de inteles daca acest ghid de preturi este o evaluare, asa cum se pretinde, sau doar o simpla strategie de colectare a impozitelor. Parerile sunt impartite in acest caz.

„In 2010 si 2011, preturile din ghidul orientativ au scazut probabil pentru a cuprinde si sumele mai mici, pentru ca preturile au scazut mult si atipic in 2009. Oricum, aceste preturi nu trebuie confundate cu preturile de tranzactionare, caci ghidul nu e un catalog de preturi de tranzactionare”, a declarat Miruna Popescu, purtator de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Pe de alta parte, cele doua firme de evaluare (Euro Expert si Expert Valuation) care au facut ghidul vorbesc de preturi evaluate, si nu de strategii de colectare a impozitelor. „Ghidul este bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare”, se indica in ghidul celor doua firme de evaluare.

Asta chiar daca se recunoaste din start ca, fata de o adevarata evaluare, „abaterile pot fi semnificative”. Unul dintre motivele abaterilor este acela ca o evaluare presupune si „identificarea proprietatii imobiliare si efectuarea inspectiei tehnice a acesteia”, mai spun cele doua firme.

Or, chiar daca in grila apartamentele sunt impartite pe an de constructie, etaj sau numar de camere, se opereaza cu zone foarte largi, cu alte cuvinte, cu aproximari. Ar fi si greu altfel, in cazul unui ghid general.

O nelamurire ramane totusi. De ce in ultimii doi ani preturile orientative au scazut foarte mult, cu mult sub preturile de tranzactionare, iar pentru 2012 preturile cresc din nou? Asta in conditiile in care piata e in continua scadere.

Cea mai plauzibil explicatie pare aceea ca firmele de evaluare care au creat ghidul incearca sa repare greselile din ultimii doi ani, cand au plasat preturile din grila mult prea jos fata de realitatea imobiliara. In plus, acest fapt e posibil sa fi condus la o valoare mai redusa a colectarii din impozitele pe tranzactiile imobiliare.

Preturi din grila

Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2012 clasifica apartamentele din Bucuresti in 59 de zone, dupa etaj (parter, intermediar, ultimul etaj), gradul de confort, precum si anul constructiei.

Zonele au, la randul lor, mai multe sub-categorii, pe confort I sporit, confort I, confort II si confort III. Pentru simplificare, vom lua in calcul apartamentele de doua camere de confort I sporit, la etaje intermediare, construite in perioada 1978-1990.

Dupa cum se poate usor observa din tabel, preturile din grila sunt deseori cu 20-30% sub preturile cerute si deci si sub preturile de tranzactionare, avand in vedere ca, in general, preturile de tranzactionare difera de cele de strigare cu cel mult 15%.

Pe de alta parte, in aceeasi categorie de pret sunt puse zone destul de diferite calitativ. Ramane totusi faptul ca, fata de 2011, preturile orientative asupra carora se aplica impozitele au crescut. Preturile din tabel sunt luate in calcul doar daca pretul declarat de vanzare este sub cel din tabel.

Preturile declarate la notari

Prelucrarea datelor de la Institutul National de Statistica se face pe baza tranzactiilor comunicate de birourile notariale, conform declaratiilor facute de proprietari.

Ceea ce gasim insa la Statistica sunt doar evolutiile preturilor declarate de vanzare si cu preturile efective.

Ultima informatie in acest sens a aratat ca apartamentele bucurestene s-au vandut cu 22,68% mai ieftin, in medie, in trimestrul trei din 2011, fata de perioada similara din 2010.

Interesant este faptul ca, desi preturile de vanzare declarate la notari au scazut in 2010 cu 11-15%, valorile din grila notarilor au scazut cu 30-40%, atingand valori departe de realitatea tranzactiilor.

Mai jos este evolutia la 12 luni in ultimele trimestre, conform datelor culese de la notariate si prelucrate de Institutul National de Statistica.

Ce spun notarii

Notarii publici sustin, intr-un raspuns remis revistei „Finantistii”, ca nu pot influenta concluziile acestor lucrari de evaluare, dupa cum si autorii Ghidului subliniaza ca acesta nu se poate folosi ca referinta in rapoartele de evaluare sau ca justificare a pretului unor tranzactii imobiliare.

„Din experienta anilor anteriori, cand evolutia atipica a pietei imobiliare a determinat corectii pozitive sau negative ale acestor valori in timpul anului, este posibil ca si in anul 2012 sa intervina astfel de actualizari, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal”, precizeaza UNNPR.

Acelasi organism mai precizeaza ca lipsa unor informatii privind valorile reale de tranzactionare pe piata imobiliara face ca acest Ghid sa fie utilizat tot mai mult de instantele de judecata, organele fiscale, organele de cercetare penala, CEDO, cat si in materia exproprierilor, lucru care ii confera o amploare mai mare decat cea prevazuta de Codul Fiscal.

In Codul Fiscal si in Legea de organizare a notarilor se spune ca Ghidul de orientare imobiliara se face de catre evaluatori. De ce nu publica UNNPR, daca tot au notarii la dispozitie informatiile despre tranzactii, astfel de date, asa cum se intampla in alte tari?

“Noi nu suntem experti in a stabili preturile. Nu putem inlocui expertiza prevazuta in textul de lege cu niste date statistice adunate brut de noi”, a declarat notarul Monica Tania Pop.

Problema poate fi aceea ca statisticile adunate brut de la notari nu reflecta chiar pretul real de tranzactionare. “Unii au invatat sa se adapteze si daca pretul de tranzactionare e mai mare decat cel din grila ei vin si declara pretul din grila, iar noi nu ne permitem sa spunem ca nu-i asa, ca nu avem dovezi”, adauga Tania Pop.

“Aceste expertize pe baza carora se construiesc grilele sunt mult mai veridice decat statisticile construite pe baza unor declaratii facute de cumparatori la notari. Expertizele par a fi cele mai obiective din tot ceea ce se poate face, in opinia mea.” Monica Tania Pop, notar

Evaluarile orientative deorienteaza pana si specialistii

Cele doua firme care fac de ani buni Ghidul dupa care se impoziteaza tranzactiile imobiliare sunt SC Euro Expert SRL si SC Expert Valuation SRL. Acestea sustin ca la stabilirea valorilor orientative au fost avute in vedere principiile “anticiparii” si “substitutiei”, asa cum sunt ele prezentate in Standardele Internationale de Evaluare si in literatura de specialitate.

Pe de alta parte, grila se bazeaza pe „analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare”.

Avand in vedere evolutiile din anii trecuti, cele doua firme nu par a fi tinut cont de amploarea acestora. Intotdeauna preturile din aceste ghiduri orientative au fost sau mult mai mari decat preturile de tranzactionare sau mult mai mici sau au fost modificate cu ani de intarzieri.

„Preturile si grilele notarilor sunt anacronice, iar evaluarea care sta la baza acestora nu respecta standardele profesionale de evaluare”, a declarat recent Adrian Crivii, directorul firmei de evaluare Darian DRS.

Sursa: Finantistii
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate