HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Oferte imobiliare
Inchiriere diverse Be in want of Backing With Vitamins And Minerals? Be familiar with This intelligence to fall ill knowledge Poltura:
be in want of backing with vitamins and minerals? b ...
supplements24Mig EUR/luna
07.07.2017
detalii
vitamins are material in ration you be given the most from your exert plan. supplementing your nutriment with vitamins and minerals can boost you recover from your alluramin...
Victimele tepelor imobiliare, pagubite de doua ori
Desi recuperarea banilor nu e deloc sigura, gestionarea procesului de insolventa inseamna costuri suplimentare pentru creditori

Cheltuielile cu onorariul administratorului judiciar si cu paza sunt printre cele mai costisitoare pentru o dezvoltare imobiliara ajunsa in pragul falimentului. La acestea se adauga cheltuielile cu energia consumata, cu evaluarile si, nu in ultimul rand, cu avocatii

O dezvoltare imobiliara in insolventa este deja o veste proasta pentru creditori. Cum insa un necaz nu vine niciodata singur, nici in aceasta situatie vestile proaste nu se opresc aici.

Cine crede ca pagubitii nu mai „cotizeaza” si dupa intrarea dezvoltatorului in insolventa se insala. Asta pe langa faptul ca oricum banii se recupereaza greu, partial si doar de catre putini creditori.

Principalul scop al reorganizarii judiciare este repunerea proiectului pe picioare si valorificarea acestuia in vederea platii pagubitilor. Procesul se face insa in timp si orice prelungire a valorificarii activelor actioneaza impotriva creditorilor.

Nu trebuie uitat ca preturile sunt acum in scadere. Vanzarea activelor necesita astfel reevaluari permanente, pentru a le aduce la preturi actuale… vandabile.

Or, cum nimic nu e gratis, si evaluarea costa. Astfel ca, pe langa cheltuielile cu administratorul judiciar, paza sau energia, intervin costuri de marketing si de evaluare. Si toate astea se fac cu speranta ca, la un moment dat, pagubitii isi vor vedea inapoi macar o parte din bani.

Iar daca in unele cazuri doar bancile pagubite suporta grosul cheltuielilor, acest lucru nu e decat o falsa consolare pentru ceilalti creditori. Asta nu inseamna decat ca bancile au sansele cele mai mari in recuperarea macar partiala a banilor dati.

Mall-ul Armonia Braila

Parcursul acestui mall cuprinde doar noua luni de activitate (din noiembrie 2008 pana in august 2009) si peste doi ani de insolventa, iar din decembrie este in faliment.

De la intrarea in insolventa au tot fost afisate tabele cu datoriile pe care mall-ul le are catre creditori, tabele preliminare, difinitive si apoi suplimentare. Cel mai recent tabel a fost afisat chiar in aceasta luna si probabil nu este ultimul.

Aceste situatii iau nastere si ca urmare a contestatiilor facute de pagubiti pentru faptul ca nu au fost de acord cu sumele de recuperat. Contestatiile nu se fac insa gratis, ci, frecvent, cu plata unor avocati.

Cel mai important fost chirias dintre cei peste 20 ai mall-ului este Carrefour, care nici pana in prezent nu a reusit sa-si adune toate bunurile si utilajele ramase la mall, lucru care se poate face doar cu acordul creditorului majoritar, Volksbank.

Pentru asta, Volksbank, principala banca pagubita, cere retailerului lamuriri, documente si acte de proprietate asupra utilajelor care ar urma sa fie ridicate.

Banca mai cere si un grafic al lucrarilor care sa cuprinda ridicarea echipamentelor si refacerea si predarea mall-ului in forma initiala, dinainte de intrarea chiriasului.

Daca toate aceste lucruri par dificile, mult mai usor a fost cand Carrefour a virat in contul dezvoltatorului anumite sume datorate, sume care au facut parte din demersul dezvoltatorului de a recupera, la randul sau, creantele avute catre terti.

Mai exista unii chiriasi care vor inapoi scrisorile de garantie bancara facute la deschiderea mall-ului. Si in aceste situatii trebuie aprobarea bancii, care suporta cheltuielile de procedura in astfel de spete.

Pentru ca banii sa fie dati inapoi creditorilor, mall-ul trebuie vandut. Pentru a fi vandut, trebuie evaluat. Evaluarea nu se face insa doar pentru a stabili valoarea de piata a mall-ului, ci si pentru a stabili valoarea garantiilor creditorilor ramasi fara bani. Lichidatorul proiectului a platit firma King Sturge pentru aceste evaluari, din cheltuiala Volksbank.

Pentru o imagine a cheltuielilor lunare curente ne vom opri doar la ultimele doua luni din 2011, cand cheltuielile cu paza au fost de peste 31.000 de lei, cu electricitatea circa 16.500 de lei, iar onorariul administratorului judiciar a fost de circa 21.600 de lei. Aceste cheltuieli sunt suportate de Volskbank.

Banca a fost inscrisa cu o creanta de aproape 20 milioane de euro in tabel, iar diferenta de bani de recuperat a fost trecuta la categoria creditori chirografari (care nu au prioritate la recuperarea banilor).

Pe langa banca pagubita mai au de recuperat bani peste 30 de creditori, printre care si fosti chiriasi ai mall-ului.

Valoarea de vanzare fortata a mall-ului a fost stabilita la circa 25 de milioane de euro. Asta dupa ce acest centru comercial a presupus o investitie de 45 de milioane de euro.

Greenlake Residence

Planurile dezvoltatorului grec Greenlake Development au fost de a construi pe malul Lacului Grivita patru blocuri si vile, cu piscine naturale. Ansamblul trebuia sa se intinda pe 10 hectare si se im¬punea a fi unul dintre cele mai mari si mai selecte cartiere din Bucuresti.

Doar o mica parte din acestea au fost realizate insa, si asta cu mare intarziere.

„Constatam ca apartamentele si vilele de lux finalizate nu-si gasesc cumparatori, cladirile pentru spatii comerciale si restaurant au ramas neinchiriate si, in general, activitatea societatii se desfasoara la un nivel de avarie”, spunea administratorul judiciar intr-un raport recent asupra situatiei firmei.

Developerul a intrat in insolventa in iunie 2011. Impotriva acestei firme se indreapta cu cereri banesti peste 40 de creditori. Printre creditori figureaza atat persoane care au antecontractat apartamente, cat si firme prestatoare de servicii si banci.

Ca valoare, cea mai mare suma de recuperat (suma din categoria de creante garantate) o are Bancpost, cu peste 52 de milioane de lei.

Ca volum, cei mai multi creditori sunt cei chirografari (printre care si antecontractorii de apartamente), care figureaza cu datorii totale de peste 22 de milioane de lei.

Abia la inceputul lunii in curs a fost gasit un evaluator pentru a se stabili, macar teoretic, valoarea de piata a ansamblului si a garantiilor pentru a se face tabelul datoriilor. Onorariul evaluatorului este insa de „doar” 8.000 de euro plus TVA.

Daca blocurile isi gasesc cu greu cumparatori in aceasta perioada, una dintre putinele satisfactii ale creditorului Bancpost a fost aceea ca in noiembrie a incasat 163.000 de euro din vanzarea unui apartament.

Season Residence

Dezvoltatorul Gespi Investment si-a propus ridicarea a opt cladiri cu inaltimi intre sase si zece etaje in zona Drumul Poienii din Brasov.

Ansamblul este situat pe drumul care leaga Brasovul de Poiana Brasov. Valoarea totala a investitiei a fost anuntata a fi de 50 milioane de euro.

In vara lui 2008, Colliers International anunta ca jumatate din cele 180 de apartamente din Season Residence au fost antecontractate si ca 70% din locuinte au fost vandute catre bucuresteni, dar si catre cumparatori din tara sau catre straini.

Consultantii spuneau, de asemenea, ca au existat si speculatori care au cumparat exprimandu-si intentia de a revinde dupa, dar si alti cumparatori care au optat pentru resedinte permanente, pentru locuinte de vacanta sau pentru inchiriere ulterioara.

De atunci, jumatate din blocuri au fost ridicate, dar developerul a intrat in insolventa. Mai mult decat atat, creditorii nu au votat reorganizarea judiciara, astfel ca dezvoltatorul intra in faliment si va fi, probabil, lichidat. Unii dintre pagubiti au facut contestatie la tabelul creantelor.

Pe de alta parte, si debitorul are de recuperat bani de la alti clienti. Soldurile restante nu au putut fi insa recuperate, astfel ca administratorul judiciar a promis actionarea in instanta a debitorilor in vederea recuperarii debitelor restante. Toate acestea se fac pe cheltuiala creditorilor, in absenta valorificarii apartamentelor.

Firma are datorii catre Piraeus Bank si catre circa 30 de alti pagubiti. Mare parte a acestora din urma sunt antecontractanti de apartamente. Acestia au de recuperat sume de circa 100.000-130.000 de euro fiecare. Printre acestia exista si cumparatori de mai multe apartamente.

Unul dintre pagubiti, care are de recuperat 1,24 milioane de lei, detine un sechestru asigurator asupra constructiilor nefinalizate incepute pe una dintre parcelele de teren.

Datoriile catre Piraeus se ridica la peste 36 de milioane de lei (circa 9 milioane de euro), iar totalul creantelor pe care le au pagubitii depasesc 50 de milioane de lei.

Propunerea administratorului judiciar de a gasi un expert cadastrist pentru a dezmembra cladirile pe apartamente, precum si predarea fiecarui apartament catre promitentii cumparatori care au incheiat antecontracte de vanzare-cumparare pentru respectivul apartament nu a trecut de votul creditorilor.

Astfel ca, cel mai probabil, proiectul va fi lichidat. Pana atunci insa, creditorii trebuie sa plateasca electricitatea de circa 4.500 de lei lunar.

Sursa: Finantistii
Preturile apartamentelor scad, insa notarii impun valori minime in crestere
Aceştia au întocmit grila pe 2012, pentru Capitală, cu un nivel minim acceptat cu 5-10% mai mare faţă de anul trecut.

Deşi tendinţa preţurilor apartamentelor a fost una de descreştere în ultimii ani, notarii au o altă viziune când vine vorba de valorile minime cu care ar trebui tranzacţionate activele imobiliare.

Grila pentru acest an după care notarii calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti a fost stabilită la valori mai mari în medie cu 5%-10%, în condiţiile în care în ultimii trei ani modificările au fost în jos.

Ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2012 clasifică apartamentele din Bucureşti în 59 de zone, după numărul etajului, gradul de confort, precum şi anul construcţiei

Notarii au operat creşteri ale valorilor estimative ale apartamentelor, deşi menţionează că datele de pe piaţă arată o scădere generală a activelor imobiliare.

“Toate datele disponibile în piaţă arată o scădere generală a preţului activelor imobiliare în ultima perioadă, fără ca amplitudinea acesteia să poată fi măsurată cu precizie. Cu toate acestea, un indiciu important privind evoluţia pieţei este oferit de lichiditate (numărul de tranzacţii), element puternic corelat cu preţurile.

Piaţa românească este expusă unor riscuri suplimentare, datorate tranzacţionării în monedă străină, scăderii populaţiei şi numărului extrem de mare de locuinţe ocupate de proprietari. Această situaţie este amplificată de lipsa de transparenţă a pieţei (inexistenţa unui indice imobiliar oficial), costurile ridicate şi viteza scăzută de tranzacţionare”, se menţionează în ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2012, citat de Mediafax.

Cum se modifică valorile minime în funcţie de zone

Valorile din grilă se plasează semnificativ sub preţurile de tranzacţionare şi semnifică nivelul minim la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Potrivit noii grile, pentru un apartament de două camere, confort I sporit situat la un etaj intermediar în zone centrale, precum Dacia, Decebal, Dristor, Eminescu, Ferdinand, Pache Protopopescu sau Unirii, valoarea minimă se situează la 45.750 de euro, valabilă pentru o construcţie din anul 1978-1997.

Anul trecut, un apartament în aceleaşi zone, cu aceleaşi caracteristici, dar încadrat ca an al construcţiei între 1978-1990, avea o valoare de 41.600 de euro.

În cazul unui apartament cu două camere de pe Bulevardul Magheru, din Piaţa Romană sau de pe Strada Polonă, construit între aceiaşi ani, valoarea stabilită de notari este de 46.870 de euro, faţă de 43.400 de euro în 2011.

Şi pentru apartamentele din cartierele semicentrale notarii au stabilit valori în urcare pentru acest an. În urma actualizării valorilor, un apartament de două camere confort sporit de la un etaj intermediar într-un bloc de pe Bulevardul Tineretului sau din Nerva Traian este evaluat la 39.060 de euro, faţă de 36.200 de euro în 2011.

În Drumul Taberei şi în cartierul Ghencea, acelaşi apartament are o valoare de 31.520-36.080 de euro, faţă de 30.000-34.400 de euro în 2010.

Pentru un apartament cu două camere din cartierul Militari, de pe Bulevardul Iuliu Maniu, notarii au stabilit o valoare de minimum 26.200 de euro şi un maxim de 32.280 de euro. În grila de anul trecut, minimul era de 25.300 de euro, iar maximul de 30.700 de euro.

În acelaşi timp, pentru apartamentele din Calea Rahovei şi Ferentari valorile au crescut cu circa 5% de la 30.700 de euro la 32.280 de euro, un procentaj similar de creştere fiind înregistrat şi în Giuleşti (28.480 de euro, faţă de 27.100 de euro).

Grila este actualizată în fiecare an

Ghidul urmăreşte stabilirea valorilor orientative pentru proprietăţi imobiliare de tip rezidenţial, comercial şi industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentând un studiu al pieţei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacţiilor efectuate în anii anteriori şi pe anticiparea evoluţiei viitoare.

Notarii actualizează o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a imobilelor, grilă care este comunicată Direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.

Astfel, dacă proprietăţile - construcţii şi terenuri - sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3%, atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2%, calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Dacă valoarea declarată de părţi este mai mică decât suma orientativă stabilită de expertizele întocmite de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la cea de-a doua valoare.

Sursa: Curierul National
30 de case de vacanta construite fara autorizatii vor fi inundate controlat
Volumul lacului de acumulare Surduc, cel mai mare din judeţul Timiş, urmează a fi dublat până la sfârșitul anului viitor. Acest lucru presupune inundarea controlată a zonei periacvatice, dar şi a celor până la 30 de case de vacanţă construite fără autorizaţie pe plajele lacului şi care se află sub cota de inundaţie de 198 m.

„Din primăvară - după ce primim toate avizele necesare - vom demara etapa a doua la lacul de acumulare Surduc, ceea ce înseamnă dublarea volumului de apă din acest lac, cu creşterea nivelului cu 6 m şi oportunitatea de a mai dezvolta o zonă de interes turistic pentru judeţul Timiş, în continuarea plajei deja existente. Pe de altă parte, deşi nu am avut inundaţii în 2011, am avut un an delicat pentru că am avut secetă prelungită. Tocmai de aceea, cred că în anii următori agricultorii îşi vor crea sisteme de irigaţii, iar acest lucru înseamnă că resursa de apă va fi tot mai importantă, iar noi trebuie să fim pregătiţi”, susține Ştefan Sandu, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate