HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Oferte imobiliare
Vanzare apartament cu 4 camere Arad Central:
vand apartament la casa arad, central, 188m2.
83000 EUR
13.06.2014
detalii
vand apartament la casa, decomandat, zona centrala (str. gheorghe sincai), mobilat, etaj 1/1 (vecin la parter). 4 camere + 1 balcon inchis (termopan), 1 terasa, 1 baie + 2 bai de serviciu, 2 boxe in pivnita, acces pod, teren aferent in curte comuna....
BNR isi ia regulamentul de creditare inapoi: Ipotecarele in valuta nu vor fi restrictionate
După mai multe săptămâni de confuzie şi declaraţii ezitante stârnite de regulamentul de creditare publicat de BNR în septembrie, guvernatorul Mugur Isărescu a dat de înţeles ieri că până la urmă restricţiile vor viza numai creditul de consum în valută, nu şi ipotecarele în monedă străină.

“Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea creditului pentru locuinţe ar dispărea. Bineînţeles că şi riscul valutar prezintă probleme, dar aici este vorba de mixaj. Cum administrezi riscul? Dar a pune o frână, a opri toate creditele în valută este o mare eroare”, a spus Isărescu.

Rămâne de văzut dacă introducerea unui avans minim de 30% la creditele ipotecare în euro şi includerea unui scenariu dur de depreciere a leului la evaluarea gradului de îndatorare ar echivala cu “uciderea” despre care vorbeşte Isărescu sau ar fi loc totuşi de unele restricţii mai blânde.

Consiliul de administraţie al BNR are astăzi programată o şedinţă în care ar putea discuta şi noul regulament. De asemenea, vinerea viitoare se reuneşte pentru şedinţa de politică monetară în care ar putea de asemenea să se discute noile reguli de creditare.

Isărescu a reafirmat un adevăr bine cunoscut şi care reflectă dependenţa pieţei creditului de băncile străine. “Băncile din România nu au economii pe termen lung. Soluţia la finanţarea de locuinţe în România a apărut de la băncile-mamă, surse de la bănci­le-mamă în valută ca băncile să acorde credite în valută. (…) Nicio bancă nu-şi permite să finanţeze construcţia de locuinţe pe 20-30 de ani din depozite pe 6 luni.”

Implicit, el admite astfel un eşec major în proiectul de construcţie a unei pieţe financiare ade­vărate în România, în condiţiile în care după 20 de ani nu există surse de finanţare pe termen lung în moneda naţională.

În Polonia băncile dau credite ipotecare în zloţi, iar Ungaria vrea să mute toate creditele ipotecare pe moneda naţională.

În septembrie, BNR a lansat un proiect prin care intenţiona să restricţioneze dur şi creditul ipotecar în valută, favorizându-l pe cel în lei, însă acum Isărescu dă înapoi după ce FMI a susţinut într-un raport că nu trebuie restric­ţionat decât creditul de consum în valută.

“Preţurile locuinţelor din România sunt exprimate în euro, iar creditele pe termen lung sunt denominate în monedă străină (în principal euro) pentru că piaţa de lei este lichidă doar pentru maturităţi scurte”, afirmă experţii FMI, subliniind o realitate mult invocată de către băncile comerciale şi cunoscută şi de BNR.

Restricţionarea generalizată a creditului de retail în valută ar fi lovit dur afacerile băncilor, iar FMI este principalul susţi­nător al intereselor acestora de la izbucnirea crizei. Cu atât mai mult, autorităţile ar putea fi tentate să menajeze băncile străine în contextul discuţiilor privind riscul ca acestea să repatrieze capitaluri.

BNR a publicat în septembrie un proiect de regulament care prevedea o serie de restricţii şi pentru creditul ipotecar, începând cu introducerea unui avans minim de 30% la creditele în euro - dublu faţă de nivelurile practicate în prezent de BCR şi BRD, primele două bănci de pe piaţă.

De asemenea, a avansat introducerea unui regim favorabil creditului ipotecar în moneda naţională prin stabilirea unui avans minim de 15%. Pe de altă parte, BNR a indicat că programul guvernamental “Prima casă” nu va fi afectat de regulament, chiar dacă acesta func­ţionează în euro cu avans de numai 5%. Dacă banca centrală ar restricţiona creditul ipotecar în euro acordat în condiţii standard, “Prima casă” ar deveni o mare vedetă a creditării.

În septembrie, BNR a lansat un proiect prin care intenţiona să restricţioneze dur şi creditul ipotecar în valută, favorizându-l pe cel în lei, însă acum guvernatorul Mugur Isărescu dă înapoi.Isărescu se teme să oprească creditul în valută, ungurii vor să mute toată economia pe forinţi

Guvernul de la Budapesta se gândeşte să le permită şi companiilor şi municipalităţilor să îşi ramburseze anticipat creditele în valută la un curs de schimb maxim prestabilit şi să se refinanţeze în forinţi. Mai mult, vrea ca până la sfârşitul lui 2012 să scape complet populaţia de riscul valutar, pe baza refinanţărilor în moneda locală, potrivit unor informaţii apărute în presa maghiară.

Ungurii merg şi mai departe şi evaluează po­sibilitatea ca banca centrală să cumpere obli­gaţiuni ipotecare emise de bănci şi obliga­ţiuni corporatiste pentru a asigura accesul la finan­ţare indiferent de situaţiile cu care se confruntă băncile comerciale.

Chiar dacă şi-a atras protestele vehemente ale bancherilor străini, nicio bancă nu a părăsit Ungaria, dimpotrivă aduc capital pentru a-şi putea continua afacerile.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, se declară însă împotriva unei asemenea opţiuni radicale de oprire a creditului în valută şi critică băncile care au trecut rapid la “fundamentalism” la nivel declarativ: “De la adulaţie, iubire năpraznică pentru creditele în valută au sărit în partea cealaltă: de ce nu-l interzicem? de ce nu-l călcăm în picioare?”

În România este şi foarte greu de oprit creditul în valută după ce a ajuns la peste 60% din totalul finanţărilor, obligând banca centrală să urmărească evoluţia cursului leu/euro pentru a preveni mişcări explozive pentru portofoliile băncilor.

Isărescu spune că în România “nu avem doar problema dezechilibrului general economisire-investiţii ca sursă majoră de dezechilibru, ci avem şi problema structurii economisirii.” El acuză ca pasivele bancare au o anumită stabilitate din cauză că “există persoane care se plimbă cu banii între bănci şi la diferenţe de 0,5% între dobânzi”.

În acest context, şeful BNR a lăudat modelul băncilor de economisire-creditare pe care le consideră nu doar anticiclice, ci şi antirecesiune pentru că stimulează economisirea pe termen mai îndelungat.

Sistemul de economisire-creditare, care presupune o perioadă minimă - preferabil de câţiva ani - de economisire la dobândă fixă, urmată apoi de creditare tot la dobândă fixă, a fost importat în România din zona austro-germană (unde îşi are rădăcinile) în perioada guvernului Năstase, în 2004 fiind înfiinţată Raffeisen Banca pentru Locuinţe.

Din 2008 a intrat pe piaţă şi BCR Locuinţe, însă sistemul a rămas cvasinecunoscut pe piaţă şi puţin atractiv din cauză că în general nu permite împrumutarea unor sume considerabile. Astfel, sistemul s-a dovedit mai potrivit pentru renovări şi modernizări de locuinţe, nu pentru achiziţii de case.

Sursa: Ziarul Financiar
Bancile, cu “securea” deasupra imobiliarilor: Marfin cere insolventa unor spanioli cu 400 de locuinte in plan
Cererile de insolventa indreptate de banci impotriva proiectelor rezidentiale s-au inmultit in acest an, dupa o perioada lunga in care finantatorii au avut rabdare cu imobiliarii.

Cel mai recent caz de acest tip este cel al grupului imobiliar spaniol Cinur, care dorea sa ridice in Bucuresti 400 de locuinte.

Marfin Bank a depus la Tribunalul Bucuresti o solicitare de demarare a procedurii de insolventa impotriva Cinur Global Investment, firma prin care spaniolii doreau sa dezvolte in Romania.

Compania anunta in 2007 ca planuieste sa investeasca 40 milioane euro pe piata locala intr-un proiect rezidential in centrul Capitalei.

Marfin Bank a mai cerut anul acesta si insolventa unei firme cu actionariat israelian, care a intrat in 2007 pe piata imobiliara locala.

Cititi articolul integral in Dailybusiness
Cum se traduce noua ordine mondiala anuntata de Isarescu: Daca un apartament de doua camere din Militari va ajunge din nou la 20.000 de euro?
Urmează o lume plină de restricţii şi reguli în lumea financiară. Aşa i-a avertizat guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu pe bancherii de vârf veniţi să-l vadă joi cum primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Româno- Americane şi să-l asculte cum vorbeşte despre ceea ce înseamnă macroprudenţialitate, noul concept mondial care va înlocui relaxarea şi dereglementarea financiară din ultimele decenii, ce a adus criza, cu restricţii globale şi naţionale în ceea ce priveşte mişcările de capital şi creditare. Iar BNR tocmai se pregăteşte să prezinte oficial noile reguli/restricţii pentru România în acordarea împrumuturilor.

“Probabil sunt restricţii faţă de anul 2002, dar faţă de 2020 sunt probabil relaxări”, le-a spus Mugur Isărescu bancherilor prezenţi, care probabil fiecare în mintea lui se gândea că aceste noi reguli vor însemna un portofoliu de credite mai sigur, dar vânzări şi apoi venituri mai mici, deci targeturi mai greu de atins. Şi adio bonusuri.

Nefiind în relaţie directă cu realitatea economică din teren, cu încasările companiilor, cu problemele fiecărui manager de a-şi găsi clienţi şi pieţe, de a-şi încasa facturile şi de a plăti TVA-ul, guvernatorul BNR nu a vorbit despre implicaţiile acestor noi reguli/restricţii asupra firmelor şi asupra populaţiei, asupra economiei şi asupra fiecărui cetăţean, salariat, antreprenor.

Ştie cineva cum vor lovi restricţiile în economie, în consum, în preţul activelor, în preţul apartamentelor, în salarii, în locuri de muncă etc.? Poate economia aşa singură, prin creştere organică, să înlocuiască într-un singur an impactul restricţiilor?

Vor răsări peste noapte investiţii care să antreneze angajări, producţie, salarii mai mari, consum mai mare, impozite şi taxe mai mari la stat, majorări de salarii la bugetari etc.?

Oricum, bancherii vor da vina pe BNR când vor fi întrebaţi de clienţi de ce dau bani aşa de greu acum, de ce a dispărut creditul cu buletinul, de ce iau în considerare pentru un credit numai 70% din venituri- că poate urmează o scădere a salariilor de 30%-, de ce se cer atât de multe garanţii/paragaranţii etc.

Totul va însemna bani mai puţini, finanţare mai scăzută a economiei, nu că băncile nu doresc să dea bani, ci clienţii nu se mai încadrează în a lua bani. Sau mai pot lua bani, dar mult mai puţini ca înainte.

Şi ca o consecinţă directă, se va vinde un calculator mai puţin, o maşină îşi va aştepta cumpărătorul mult mai mult timp, un spaţiu comercial va sta acoperit cu “FOR RENT” în geam luni bune, dacă nu ani, baxul de bere premium va fi înlocuit cu berea de mijloc, iar un Heineken va fi savurat mai rar, vor fi la fel de frumoşi şi buni pantofii la 400 lei dar parcă merg şi unii la 300 de lei, tricoul de firmă de 300- 800 lei va fi înlocuit cu unul de la reduceri sau cu o vizită la H&M, că sunt bune şi de acolo, vacanţa de 500 de euro se transformă într-una de 300 de euro, iar exemplele pot continua. Totul se va reduce pentru că o bună parte din banii pentru consum veneau din credite şi din aşteptări salariale în creştere.

Relaxarea banilor care a început din 2002 în România de care vorbeşte Mugur Isărescu a adus 6 ani de creştere economică susţinută. În viaţa reală - salariile au crescut cu mult peste cele mai optimiste aşteptări, o poziţie de 500 de euro s-a transformat într-una de 1.000 euro aşa peste noapte, iar un job considerat excepţional la 1.000 de euro a ajuns să fie unul de duzină, de refuzat, visul unei maşini bune, nouă, a devenit realitate, iar mai mult decât atât, nu numai “el” a ajuns să aibă maşina, ci şi “ea”. Iar să ai maşină după ce iei primul salariu a ajuns ceva banal.

Dar evoluţia cea mai spectaculoasă a avut loc în domeniul preţului la apartamente. Dacă dăm puţin timpul înapoi, în 2001- 2002 în Militari, Bucureşti, un apartament de două camere, cam de 60 mp, aşa mai nou, de 15-20 de ani, era 11.000 dolari (10.000 euro).

În 2007- 2008 ajunsese la 100.000 euro, adică 130.000 dolari şi proprietarii făceau mofturi, că e prea puţin, că poate mai creşte, că să mai stăm, că mai există şi altcineva care îl vrea şi dă un avans mai mare etc. Vă aduceţi aminte, nu? Iar acum acel apartament e 60.000-70.000 euro, cam 80.000-100.000 dolari. Iar cumpărătorii spun că şi aceste noi preţuri, în scădere cu 20-30%, sunt cam mari. S-a întors roata, e lumea lor.

În zece ani, multe s-au schimbat în România, mai mult în Bucureşti ce-i drept, dar impactul preţului caselor este cel mai violent. Iar rata la bancă pentru casă, achiziţionată la preţul ultimilor ani, mănâncă cel mai mult din venitul oamenilor.

Mai ales că valoarea proprietăţii este în scădere. Să plăteşti şi dobânda, iar apartamentul să valoreze mai puţin, este criminal. Să plăteşti în final cu totul, cu dobândă, cu comisioane, cu taxe de administrare, cam 200.000 euro, iar cele două camere să facă la preţul pieţei 60.000 euro, doare foarte mult.

Dar dacă lumea intră peste tot în austeritate, cum se spune, banii vor fi mult mai scumpi şi greu de obţinut, marjele de 30-40% profit vor fi o amintire, creşterile de salarii de două cifre pe an vor fi doar excepţii, concurenţa pentru un job va creşte dramatic?

Aşa cum a fost greu să credem în anul 2000, cu FNI-ul în stradă şi minerii încă fumegând, cum va arăta Bucureştiul peste 10 ani, cu 12 mall-uri, cu 100 de clădiri de birouri, cu atâtea maşini, cu atâtea cafenele, credeţi că va fi posibil ca acel apartament din Militari să coste nu 10.000 euro ca în 2001, ci numai 20.000-30.000 euro?

Un preşedinte de bancă îmi spunea că există cerere mare în Bucureşti de locuinţe. Aşa este, dar depinde unde se va regla preţul. Într-o lume cu noi reguli şi restricţii, pe care o anunţă Mugur Isărescu, reglarea s-ar putea să fie în jos.

Dacă poţi să iei credit angajându-ţi numai 30-50% din venit şi ăla discountat cu 30%, preţul activului trebuie să se ducă către acest venit disponibil. Exact cum s-a dus în sus. Numai că vor fi două tabere.

Sursa: Ziarul Financiar
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate