HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Oferte imobiliare
Vanzare apartament cu 5 camere arad Micalaca:
ap5 camere
55000 EUR
08.12.2012
detalii
vand apartament 5 camere decomandat 2 balcoane unul inchis . 2 bai cu cada, 2 debarale , geam termopan zona mioritei 200, scoli gradinite magazine mijloace de transport 55.000 euro 0770159237
Bancile vor continua sa fie prudente in creditarea sectorului imobiliar
Sectorul imobiliar din România este încă într-o stagnare relativă, iar băncile vor continua probabil să fie prudente în activitatea de creditare, dată fiind proporţia de împrumuturi neperformante din portofoliile acestora, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă KPMG, citat de Mediafax.

“În România, sectorul imobiliar este încă într-o situaţie de stagnare relativă, iar băncile vor continua, probabil, să fie prudente în activitatea de creditare, dată fiind proporţia de credite neperformante din portofoliile acestora, după cum reiese din sondaj”, a declarat ieri într-un comunicat Ori Efraim, partener şi coordonatorul Departamentului de real estate al KPMG în România.

El spune că există anumite semne de reînnoire a interesului, în special din partea dezvoltatorilor chinezi.

“Ca în multe alte sectoare, dezvoltatorii chinezi au identificat imediat oportunităţile prezente pe piaţa românească şi acoperă anumite goluri lăsate de investitorii mai precauţi, care au fost mai reticenţi faţă de pieţele emergente după 2008″, a mai spus Efraim.

Finanţarea imobiliară în Europa Centrală şi de Est (ECE) a dat semne de revigorare în ultimele 12 luni, dar evoluţia pieţei continuă să rămână incertă.

Comparativ cu anul 2010, a avut loc o creştere considerabilă a tranzacţiilor imobiliare, însă aceste investiţii au fost extrem de diferite, în funcţie de ţară şi clasa de active.

KPMG notează că băncile privesc cu prudenţă evoluţia pieţelor imobiliare, cu posibila excepţie a Austriei, Cehiei şi Poloniei, unde piaţa nu a fost afectată în aceeaşi măsură de criza financiară ca în alte ţări.

KPMG a realizat un sondaj în rândul unui număr de peste 50 de bănci din regiune pentru a evalua perspectivele finanţării bancare a sectorului imobiliar în ECE.

Comparativ cu anul 2010, un număr mult mai mare de bănci din toate ţările consideră că, în majoritatea cazurilor, creditele neperformante pot fi gestionate cu succes prin restructurare.

Băncile sunt interesate mai mult de restructurarea creditelor neperformante decât de executarea acestora şi continuă să prefere finanţarea proiectelor generatoare de venit în locul celor de dezvoltare.

Totodată, aşteptările băncilor cu privire la posibila creştere a dimensiunii portofoliilor lor viitoare s-au îmbunătăţit în mod distinct, iar sectorul hotelier rămâne cel mai puţin preferat de către bănci din perspectiva finanţării.

KPMG este o reţea globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Compania îşi desfăşoară activitatea în 150 de ţări şi are 138.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume.

Sursa: Curierul National
Se modifica Programul Prima casa. Vezi schimbarile preconizate
Programul guvernamental “Prima Casă” va fi modificat, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

În prezent, persoanele care au achiziţionat o locuinţă prin intermediul programului susţinut de stat nu mai au voie să cumpere un al doilea apartament prin “Prima Casă”.

Noua formă a legislaţiei prevăzută de ordonanţă modifică acest aspect, în sensul că permite cumpărarea unei alte locuinţe prin program în cazul în care prima achiziţie se dovedeşte a avea “vicii ascunse”.

“Proiectul de act normativ contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziţionat o locuintă dar întîmpină dificultăţi în ceea ce priveşte efectuarea unor lucrări de intervenţie asupra acesteia, respectiv pentru a putea beneficia de garanţia pentru vicii ascunse oferită conform Codului civil de către vânzător, cu posibile implicaţii negative asupra rambursării finanţării garantate”, se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

Proiectul de act normativ este corelat cu dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului şi ale protocoalelor adiţionale la aceasta, ratificate de România, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precizează reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

“Prima Casă” a deblocat piaţa

Programul guvernamental “Prima Casă”, care a ajuns la cea de-a patra etapă, în care garanţiile sunt împărţite între Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi băncile participante, a menţinut piaţai imobiliară.

“În contextul actual al crizei economico-financiare toate sectoarele de activitate, inclusiv sectorul construcţiilor şi cel imobiliar, împreună cu toate industriile orizontale adiacente este afectat într-o măsură mai mare sau mai mică, care poate pune în pericol existenţa agenţilor economici cu activităţi în aceste domenii”, se arată în Nota de Fundamentare.

În acelaşi timp, persoanele fizice se confruntă cu dificultăţi în accesarea unui credit care se datorează în principal capacităţii limitate de rambursare a împrumutului, precum şi lipsei garanţiilor solicitate de bănci în temeiul normelor de creditare proprii.

Practica bate gramatica

Potrivit oficialilor MFP, în practică au apărut multe situaţii, diferite de cele reglementate, pentru soluţionarea cărora este nevoie de această modificare legislativă.

“Locuinţa achiziţionată prin programul Prima Casă trebuie să satisfacă toate condiţiile necesare de locuit ale unei persoane sau familii, ceea ce necesită modificarea legislaţiei în vigoare în sensul de a se permite înlocuirea imobilului achiziţionat iniţial, în cazul în care acesta este impropriu pentru folosirea sa ca locuiţă, din cauza unor vicii ascunse”, se arată în documentul Finanţelor, pus în dezbatere publică.

În aceste cazuri, ar fi necesar acordul scris al constructorului de a pune la dispoziţia beneficiarului un alt imobil care să satisfacă condiţiile de locuit ale beneficiarului.

Valoarea pentru a doua locuinţă, cel puţin egală cu creditul contractat prima dată

“Prin aceste reglementări se are în vedere satisfacerea condiţiilor de viaţă şi locuit ale familiilor
fără a se considera a fi o a doua accesare a Programului, cu condiţia ca valoarea locuinţei dobândite de către beneficiar în urma novaţiei să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat”, explică Finanţele.

În continuare, în baza contractului de garantare novat, se radiază ipoteca, privilegiul finanţatorului precum şi interdicţiile de înstrăinare şi grevare cu sarcini instituite asupra imobilului achiziţionat iniţial în cadrul programului.

Ulterior, asupra imobilului dobândit se instituie dreptul de ipotecă legală de rangul I în favoarea statului român şi a băncii, până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanţiei, cu interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de cinci ani şi interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanţiei.

Ce probleme au apărut în practică

Pe parcursul derulării programului “Prima Casă”, în practică au apărut mai multe situaţii în care s-a solicitat acordul MFP, în calitate de titular al ipotecii, privind realizarea unor lucrări de intervenţie şi/sau extindere pentru care este necesară autorizaţia de construire, în legătură cu imobilul ipotecat, incluzând: dezmembrări, extinderi, modificări structurale, modificări ale destinaţiei părţilor comune, precum şi orice alte modificări care, deşi nu necesită autorizaţie de construire, se înscriu în Cartea Funciară.

Această ordonanţă reglementează această problemă, în sensul exprimării acordului cu privire la lucrările de mai sus, atât de către Ministerului Finanţelor Publice cât şi de către bancă.

Reprezentanţii MFP spun că, până în prezent, au primit numeroase solicitări din partea beneficiarilor, în sensul exprimării acordului Ministerului Finanţelor Publice, în calitate de titular al dreptului de ipotecă legală, pentru efectuarea unor lucrări de intervenţie asupra locuinţelor achiziţionate în cadrul programului, respectiv pentru înlocuirea obiectului finanţării garantate.

Se preconizează că aceste tipuri de solicitări vor fi şi mai numeroase, datorită perioadei mari de timp pentru care se acordă creditul, de maximum 30 de ani, în care pot interveni situaţii a căror soluţionare necesită acordul Ministerului Finanţelor în calitate de titular al dreptului de ipotecă.

Se acordă permisiunea pentru schimbarea locuinţei MFP mai menţionează că reglementările propuse sunt necesare întrucât actele normative care reglementează programul “Prima Casă” impun obligativitatea achiziţionării unei singure locuinţe în cadrul programului şi nu prevăd posibilitatea exprimării acordului MFP pentru acordarea permisiunii de a schimba sau de a achiziţiona o altă locuinţă decât cea achiziţionată iniţial, în virtutea garanţiei din partea vânzătorului pentru viciile ascunse ale locuinţei.

“Iniţiativa legislativă este justificată de stringenţa creării unui temei legal în vederea soluţionării cererilor formulate de către beneficiarii programului”, se argumentează în Nota de Fundamentare. Scapi de interdicţia de a vinde 5 ani dacă rambursezi anticipat.

O altă modificare intenţionată de Finanţe este să explice fără echivoc problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate.

“Odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia”, se arată în documentul MFP. Totodată, mai apare o obligaţie.

Documentaţia aferentă garanţiilor executate, respectiv a unei copii a înscrisului întocmit de către FNGCIMM va trebui trimisă atât la organele teritoriale ale ANAF în a căror rază teritorială îşi are domiciliul debitorul beneficiar al finanţării garantate în vederea aplicării procedurii de executare silită, cât şi la ANAF, pentru informare.

“Acest lucru va da posibilitatea ANAF-ului de a cunoaşte mai bine situaţia garanţiilor ce trebuie executate în teritoriu precum şi de a crea posibilitatea acestuia de a raporta către MFP-DGTDP sumele recuperate, conform prevederilor legale”, se explică în document.

Sursa: Evenimentul Zilei
Bancherii promit ca Prima casa 4 ia startul in cateva zile
Credite ipotecare de circa un miliard de euro, cu un avans de numai 5%, vor fi disponibile în actuala ediţie a programului “Prima casă”.

Clienţii vor putea depune dosarele pentru credite ipotecare prin a patra ediţie a programului “Prima casă” începând din această săptămână, în condiţiile în care mai multe bănci aşteaptă să primească în câteva zile aprobarea BNR pentru a putea vinde împrumuturi garantate pe jumătate de stat, dar cu un avans de numai 5%.

BCR, care a vândut în ediţiile precedente cele mai multe credite “Prima casă”, a semnat deja protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care administrează garanţiile acordate de stat prin acest program. Banca aşteaptă în această săptămână aprobarea de la BNR a normelor interne de creditare.

“Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program dacă ne du­blăm expunerea (de 600 mil. euro - n. red.). Estimăm că vom acorda primele credite prin programul «Prima casă 4» cât de curând”, a declarat Oana Petres­cu, vicepreşedintele responsabil cu retailul al BCR.

Şi Banca Transilvania şi-a modificat normele interne de creditare pentru a putea vinde credite ipotecare cu avans de 5%, garantate doar în proporţie de 50% de către stat. Banca urmează să semneze săptă­mâna aceasta protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare.

“Nu am semnat încă protocolul de colaborare, dar vom face acest lucru în zilele următoare. Urmează să trimitem şi noile norme de creditare la BNR pentru a fi avizate. Este o chestiune de zile până vom putea să primim dosare de credit”, a precizat Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania.

BT a acordat în ediţiile precedente ale programului guvernamental credite de 48 mil. euro.

Şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, declara recent că banca va începe să vândă credite prin “Prima casă” 4 la începutul lunii iunie.

Termenul este însă destul de îndepărtat faţă de aşteptările iniţiale. Premierul Emil Boc anunţa în urmă cu două luni că băncile vor fi pregătite să primească dosare pentru credite garantate de stat imediat după Sărbătorile de Paşte, adică de la sfârşitul lunii aprilie.

Startul celei de-a patra ediţii a programului a fost însă întârziat deoarece bancherii trebuie să obţină avizul BNR pentru a modifica normele de creditare. Problema este nivelul foarte mic al avansului în condiţiile în care statul nu mai garantează integral împrumuturile.

Până la sfârşitul lunii mai îşi anunţaseră intenţia de a participa la următoarea etapă a programului 11 bănci, care cumulează peste 80% din garanţiile de 1,7 miliarde euro acordate în etapele precedente, potrivit FNGCIMM.

Sursa: Ziarul Financiar
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate