HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Oferte imobiliare
Vanzare apartament cu 5 camere arad Micalaca:
ap5 camere
55000 EUR
08.12.2012
detalii
vand apartament 5 camere decomandat 2 balcoane unul inchis . 2 bai cu cada, 2 debarale , geam termopan zona mioritei 200, scoli gradinite magazine mijloace de transport 55.000 euro 0770159237
Nu dati niciun ban agentilor imobiliari inainte de incheierea tranzactiei! Taxa de vizionare – complet ilegala
Persoanele care apelează la serviciile unui agent sau broker imobiliar trebuie să știe că acesta poate primi comision pentru serviciile prestate numai în cazul încheierii tranzacției.

Este ceea ce prevede ordonanța de urgență 174 / 2008, cea care reglementează activitatea de intermediere imobiliară.

Asociația Brokerilor Imobiliari (A.B.I.) dorește să atragă atenția și să informeze piața largă a consumatorilor de servicii imobiliare în legatură cu sistemul legal de comisionare practicat de agenții imobiliari.

Taxa de vizionare - nu doar neprofesionistă, ci și ilegală

“Ai cumpărat sau închiriat o locuință, numai după perfectarea contractului plătești comision agentului imobiliar cu care ai colaborat.” Este regula de “aur” pe care orice potențial client ar trebui să o cunoască.

Recent, pe piața intermedierilor imobiliare, a apărut o practică ilegală, pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie să o accepte: taxa de vizionare pretinsă de agentul imobiliar pentru locuințele prezentate clientului.

Pe lângă faptul că dovedește lipsa de profesionalism, această deprindere încalcă și legislația în vigoare. În România, O.U.G. 174/ 2008 modifică O.G. nr. 21/1992 cu privire la protecția consumatorului și specifică în mod clar, complet și concret obligațiile agentului imobiliar față de consumator.

Una dintre aceste obligații este referitoare la comisionul care se plătește “numai la încheierea tranzacției”, conform art. II, punctul 9 din O.U.G. 174/ 2008. Astfel că orice sumă pretinsă înainte de semnarea contractului de închiriere sau de vânzare-cumpărare este în afara legii.

“Ca asociație a brokerilor imobiliari, urmărim în primul rând profesionalizarea agenților. Astfel de practici, precum perceperea unei taxe de vizionare, nu fac deloc cinste agentului imobiliar profesionist. Cei care practică această meserie cu acte în regulă nu doar că trebuie să se delimiteze de astfel de practici, ci și să le condamne și să tragă semnale de alarmă în piață”, declară Dragoș Vîlceanu, președinte ABI.

Aceeași ordonanță stipulează și ce trebuie să conțină contractele recunoscute de lege, încheiate între agentul imobiliar și client. Asociația Brokerilor Imobiliari pune la dispoziția membrilor săi contracte standardizate.

Acest tip de contracte este avizat de Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor (A.N.P.C.) și respectă prevederile legale privind protecția consumatorului. Contractele standardizate reprezintă instrumentul care conferă siguranță și protecție atât pentru broker, cât și pentru client, fiind singurele pe care clienții ar trebui să le semneze.

“Contrar tuturor speculațiilor, domeniul imobiliar beneficiază de o legislaţie riguroasă şi punctuală, în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare, cât și cu privire la profesia de Agent / Broker imobiliar.

Normele în vigoare reglementează conţinutul contractelor de intermediere, drepturile şi obligaţiile atât ale brokerului imobiliar, cât şi ale consumatorului, precum şi cazurile stricte în care se poate solicita plata comisionului.

Astfel, în opinia mea, clientul nu datorează plata niciunei sume de bani pentru o simplă vizionare a unui imobil, această taxă fiind ilegală”, declară Remus Diaconescu, notar public și lector de legislație la Școala de Brokeri Imobiliari.
Prin Prima Casa 4 s-au vandut locuinte de peste 300 de milioane de euro
Din vara trecuta pana la 1 februarie au fost acordate prin Prima Casa 4 un numar de 16.361 garantii pentru locuinte, in valoare de 309,8 milioane euro.

La acestea se adauga 171 solicitari de garantare in valoare de 3,3 milioane euro care se afla in analiza bancilor sau a FNGCIMM. Programul Prima Casa 4 a debutat in 1 iunie 2011.

In total, de la inceputul Programului Prima Casa si pana in 1 februarie au fost emise in total 56.433 garantii pentru finanari accesate. Valoarea acestora depaseste 2,2 miliarde euro.

Bugetul alocat pentru Prima Casa 4 este de 771 milioane euro. Pentru anul 2012, se va utiliza plafonul ramas neutilizat in anul 2011, de aproximativ 500 milioane euro.

Informatii pe scurt

Prin Prima Casa 4, plafonul maxim al creditului garantat de stat este de:
- 60.000 euro - pentru o locuinta veche
- 70.000 de euro - pentru o locuinta noua
- 75.000 de euro - pentru o locuinta colectiva construita de la zero

Daca locuinta este mai scumpa, clientul va suporta diferenta de bani. Avansul este de 5% din valoarea imobilului, iar comisionul catre Fondul de Garantare este de 0,49% pe an.

Dobanda, in cazul creditelor in euro, este cel mult egala cu EURIBOR la trei luni + 4%, iar cea la creditele in lei este maximum ROBOR la trei luni + 2,5%.

Garantiile in cadrul Programului se aproba in maxim 3 - 4 zile de la data inregistrarii solicitarii de garantare insotita de documentatia completa.

Contractul de garantare intra in vigoare la data semnarii sale de catre parti si este valabil pe toata durata finantarii garantate.

Astfel, valabilitatea garantiei si deci a contractului de garantare nu este afectata de conditia rezolutorie a semnarii contractului intr-un anumit termen.

Sursa: Finantistii
Pretul proprietatilor imobiliare
E naivă credinţa că banii puşi în cărămizi sunt la loc sigur.

Nu e zi de la Dumnezeu să nu mă întrebe câte cineva ce cred despre investiţiile imobiliare.

Cu speranţă, sau disperare, toţi aşteaptă să se întâmple ceva. Nu am ce să răspund. Mint dacă le spun că se vede luminiţa. Sunt bănuit imediat de interese oculte dacă zic că scroafa e moartă în coteţ.

Creşterea exagerată a preţurilor imobiliarului înainte de criză a creat o psihoză. Toţi proprietarii de câmpuri cu bălării se visau bogaţi.

Unii au vândut mai repede şi au câştigat. Alţii şi-au ipotecat proprietăţile şi au investit banii mai bine sau mai prost.

Oricum, astăzi sunt datori vânduţi la bănci. Toţi cei care şi-au păstrat proprietăţile aşteaptă să se reaprindă minunea. Este adevărat că istoria se repetă nu numai la noi.

Japonia şi Europa, la începutul anilor ‘90, Statele Unite, în anii ‘80, au trecut prin perioade similare, urmate de o cădere dramatică a preţurilor.

Ciclicitatea face din imobiliar, alături de transporturile aeriene sau petrochimie, unul dintre cele mai riscante domenii de investiţie. E naivă credinţa că banii puşi în cărămizi sunt la loc sigur.

Cererea şi oferta, cele care reglează preţul, nu au nimic comun cu costul de construcţie. La noi, acum, băncile sunt cele care încurajează caracterul artificial al pieţei.

Pentru a nu fi silite să facă provizioane prea mari, să-şi asume pierderi, ele păstrează încă evaluări umflate ale bunurilor imobiliare.

De aceea, când cineva spune că avem un sistem bancar sănătos, e ca venit de pe altă planetă. Pericolul care ne paşte din acest motiv e repetarea fenomenului.

După o perioadă de blocaj al pieţei, ca cea prin care trecem astăzi, boala poate reapărea. O condiţie a ieşirii din impas este recunoaşterea pierderilor de către bănci.

Preţurile ar reveni în realitate, blocajul ar fi eliminat. De fapt, evaluarea trebuie să ţină seama de realităţile macroeconomice, dar şi de caracteristicile intrinseci ale proprietăţii.

De multe ori, cineva spune: „Vecinul meu a vândut terenul lui cu atât. De ce n-aş vinde şi eu la fel?” Nu ţine seama că valoarea depinde de orientare, dimensiune, caracteristici geometrice şi, mai ales, de ce se poate construi în acel loc din punct de vedere volumetric şi funcţional.

Totodată, este importantă şi viteza cu care eventual se poate edifica ceva. Pentru retaileri, de exemplu, mai important decât preţul e timpul de construcţie. Fiecare zi pierdută înseamnă vânzări mai mici.

Din aceste numeroase motive, pe aceeaşi stradă, două proprietăţi pot avea valori cu totul diferite. Lipsa de cultură în domeniu a oamenilor aduce şi ea după sine o percepţie total deformată asupra pieţei.

Tendinţa intermediarilor de a încerca să facă din fiecare afacere o sursă de îmbogăţire rapidă deformează şi ea piaţa.

Efectul este că trăim într-o lume a iluziilor deşarte. O a doua condiţie la fel de importantă pentru a ne însănătoşi este, deci, profesionalizarea pieţei.

Ea se impune natural, prin selecţie. O a treia condiţie pentru redemararea acestui domeniu este deschiderea pieţei.

Clarificarea situaţiei juridice a proprietăţilor prin judecarea expeditivă şi cu prioritate a litigiilor este şi un imperativ pentru ieşirea generală din criza economică.

Pe de altă parte, este necesară deschiderea către competiţie a industriei construcţiilor, dominată de pseudo-monopoluri interne, cum ştim, prin acordarea preferenţială a lucrărilor publice.

Astfel, vor fi eliminate şi micile antreprize nepricepute care perpetuează tehnologii depăşite de mult. Va scădea preţul de construcţie, aducându-l către zona în care se poate întâlni cererea şi oferta.

În ce priveşte preţul terenurilor, într-o piaţă normală, el va fi determinat de densitatea ţesutului urban.

Bucureştiul are o densitate medie de sub 120 de locuitori la hectar, celelalte oraşe româneşti şi mai puţin, faţă de 300-400 de locuitori la hectar în majoritatea oraşelor europene.

Vine această caracteristică din istoria lor de „sate mari” pline de „găuri” pe care de multe ori nu le vedem din stradă.

Totodată, preţul terenului nu poate să se ridice decât în mod cu totul excepţional peste 10-15% din valoarea de piaţă a ceea ce se poate edifica.

În concluzie, preţurile proprietăţilor imobiliare vor scădea în continuare, ca tendinţă generală, dar se vor şi diferenţia foarte mult.

Spunând toate acestea, sper să scap de întrebările sâcâitoare despre „imobiliar”. Aici e ca în meteorologie. Ia-ţi umbrela dacă „specialistul” (toţi se pricep, ca la fotbal) îţi spune că o să fie soare.

Sursa: Adevarul
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate