HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Productia schimba fata spatiilor industriale
Cushman&Wakefield: În 2011 activitatea tranzacţională s-a dublat faţă de 2010, până la o suprafaţă totală de 150.000 mp.

Companiile din producţie generează cea mai consistentă cerere de spaţii industriale, trend ce se va accentua în 2012. Marian Orzu (CBRE): Principalul avantaj al României nu sunt chiriile mici, ci forţa de muncă ieftină.

Sectorul spaţiilor industriale din România a trecut printr-un an bun, în 2011, în ciuda turbulenţelor economice cu care se confruntă economia naţională.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield, activitatea tranzacţională din această piaţă s-a dublat anul trecut faţă de 2010.

“La sfârşitul lui 2011 puteam vorbi de o suprafaţă tranzacţionată de aproximativ 150.000 mp faţă de 75.000 mp la sfârşitul lui 2010. De asemenea, în 2011 am avut mai multe cereri din domeniul producţiei, dar nu au fost de neglijat nici cele venite din partea unor operatori logistici nou intraţi pe piaţă în urma fuzionării sau în urma scindării altor operatori deja existenţi în piaţă”, a declarat într-un comunicat, remis ieri redacţiei, Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al Cushman&Wakefield România.

Mihai Orzu, directorul departamentului industrial din cadrul CBRE România, afirmă că lucrările de infrastructură au determinat investitorii din domeniu să dezvolte parcuri industriale, în special în zonele din vestul ţării. Deşi ritmul nu a fost unul accelerat, lucrări precum cele de la autostrada Timişoara-Arad, care tocmai a fost livrată, centurile oraşelor Timişoara şi Ploieşti, iar acum autostrada Ploieşti-Bucureşti, care urmează să fie livrată, au dat încredere investitorilor din industrial. Un exemplu este compania Alinso, care a atras clienţi pentru West Park Ploieşti”, a declarat, pentru Curierul Naţional, oficialul CBRE.

În ceea ce priveşte structura cererii, reprezentantul CBRE a precizat că sectorul de producţie a fost un motor de creştere pentru spaţiile industriale.

“Companiile străine caută ţări cu un cost redus al forţei de muncă, iar în România forţa de muncă este ieftină. Aceştia trebuie să-şi deschidă unităţi de producţie, ceea ce duce la o cerere sporită pentru spaţiile industriale. Din câte ştim, compania De’Longhi vrea să cumpere spaţiile de la Nokia şi mai sunt câteva companii care vor să investească la Cluj”, a mai spus Marian Orzu.

Tocmai de aceea, acesta nu mizează pe chirii când vine vorba de avantaje. “Sunt ţări care au chirii mai mici decât în România, cum ar fi Polonia, unde piaţa este mult mai matură decât cea din România. Într-adevăr la noi chiriile sunt semnificativ mai mici decât în alte ţări din vestul Europei, dar nu sunt principalul punct de atracţie al pieţei locale”, ne-a explicat şeful departamentului de industrial al CBRE

Omologul său de la Cushman&Wakefield, Gabriel Sfetcu, mizează de asemenea pe forţa de muncă specializată din România, care reprezintă un avantaj faţă de celelalte ţări din regiune. Totodată, ţara noastră este atractivă şi datorită posibilităţii de accesare a fondurilor nerambursabile provenite de la Uniunea Europeană, dar şi datorită existenţei unor spaţii industriale de calitate.

“La aceste avantaje se adaugă maleabilitatea proprietarilor, care sunt dispuşi să ofere diverse stimulente potenţialilor chiriaşi pornind de la gratuităţi până la suportarea costurilor de noi investiţii - în cazul acomodării unui chiriaş din segmentul producţie”, a mai spus oficialul Cushman&Wakefield.

Cushman&Wakefield estimează că în anul 2012 vor avea loc schimbări în ceea ce priveşte profilul ocupanţilor. “Până acum ne bazam mai mult pe necesarul de spaţii de logistică generat de sectorul de retail, fie el food sau non-food. Anul 2012 va continua trendul început în anul 2011 şi vom vedea relocări ale unor producători importanţi care nu vor externaliza către fabricile din România doar asamblarea, ci vor face apel la forţa de muncă specializată în vederea externalizării diviziilor de cercetare şi dezvoltare”, a mai spus Gabriel Sfetcu.

Reprezentantul CBRE împărtăşeşte această părere şi crede că în acest an tot sectorul producţiei va fi cel care va genera cea mai mare cerere.

“Ne aşteptăm ca şi în 2012 să avem o cerere consistentă dinspre sectorul de producţie, care va creşte, şi nu cel logistic, unde este ocupat de retaileri. Nu cred că în 2012 economia se va baza pe consum, aşa că nu văd motive ca cei din retail să aibă nevoie de spaţii suplimentare”, a explicat Marian Orzu.

Chiriile se vor menţine la nivelul înregistrat în 2011

Referindu-se la preţul pe metru pătrat la închirieri în domeniul industrial, reprezentantul Cushman&Wakefield a precizat că acesta s-a menţinut la o medie de 3.8 euro (fără TVA)/mp la suprafeţe între 4.000-5.000 de metri pătraţi şi contracte pe o durată de minimum 5 ani.

“Considerăm că în 2012 preţul chiriilor pe metru pătrat va rămâne relativ constant faţă de nivelul atins în ultimul trimestru din 2011. România poate profita de situaţia economică dificilă din vestul şi centrul Europei prin încurajarea companiilor din segmentul producţie astfel încât acestea să deschidă unităţi de cercetare şi producţie.

Costurile de operare ale acestor noi unităţi de producţie vor fi mai mici în comparaţie cu cele din locaţiile din ţările de origine.
Cushman&Wakefield a atins o cotă de piaţă de 15% în 2011, din segmentul de piaţă industrială, ceea ce reprezintă 25.000 mp închiriaţi din totalul tranzacţionat, respectiv 150.000 mp.

Cererea de spaţii industriale va creşte şi în 2012

Oficialul Cushman&Wakefield crede că la nivel tranzacţional piaţa va creşte cu cel puţin 20% dacă vor avea loc sosirile de companii anunţate pentru acest an.

“În măsura în care vom reuşi să atragem companii din segmentul celor menţionate, estimăm că în 2012 nivelul tranzacţiilor pe segmentul industrial va înregistra o creştere de aproximativ 20% comparativ cu anul 2011″, a declarat Gabriel Sfetcu.

Reprezentantul CBRE are aşteptări mult mai mari decât cele ale celor de la Cushman&Wakefield şi speră ca piaţa să aibă o evoluţie similară cu cea înregistrată anul trecut.

Sursa: Curierul National
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
O companie de consultanta imobiliara a evaluat proprietati imobiliare in valoare de 7 miliarde de euro in 2011
Imobiliarii: Din nou cu picioarele pe pamant, dar speram la mai bine
Ce terenuri scot la vanzare bancile in orase
Se modifica Programul Prima casa. Vezi schimbarile preconizate
Chiriasii ANL vor sa cumpere apartamentele in rate
Prima Casa se modifica. Reabilitarea termica este blocata in blocurile unde exista proprietari cu apartamente ipotecate la stat
Nu dati niciun ban agentilor imobiliari inainte de incheierea tranzactiei! Taxa de vizionare – complet ilegala
Dezvoltatorii de locuinte propun facturi mai mici cu 35% la utilitati
Topul celor mai mari cresteri ale chiriilor la spatiile de birouri
Jocurile imobiliare ale bancilor: Ce aduce 2012?
Romania, vanduta strainilor la metru patrat
Orasele cu cele mai multe birouri: Unde gasesti cele mai mici chirii
Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 63% in ianuarie 2012 ca serie bruta
Prima Casa. Unde sunt cele 2 miliarde de euro ale programului
Preturile nu mai scad, chiriasii nu mai pleaca
Cine sta in casele scoase la vanzare de RA-APPS
Un paliativ pentru imobiliare: anuntul tranzactiilor din Monitorul Oficial poate fi facut si pe site-ul propriu
Constructorii finalizeaza tot mai putine locuinte: In 2011 au fost terminate cu 10% mai putine case
Cat pierd bancile la ruleta imobiliara
Sanse mici pentru reabilitarea termica din fonduri europene
Notarii raporteaza ieftiniri-record, dar pe grila apar scumpiri
Autorizatiile de construire eliberate in ianuarie, la un nivel similar cu anul trecut
De ce ne cumpara strainii tara la hectar
BCR vinde credite „Prima casa” si in lei, cu o marja de 2,5% peste ROBOR la trei luni
Februarie 2012 – luna cu cele mai putine oferte imobiliare din ultimii 5 ani
Ce tipuri de locuinte sunt cautate in blocurile noi?
Cum evitam noile norme BNR: Credite de la bancile pentru locuinte
Cati bani se fac din administrarea cladirilor
Cum arata prognoza imobiliara pentru 2012
Ce credite putem lua cu venitul mediu
Victimele tepelor imobiliare, pagubite de doua ori
Preturile apartamentelor scad, insa notarii impun valori minime in crestere
Atentie! Disparitia executorilor bancari va da fiori reci restantierilor
Super-bogatii revigoreaza piata imobiliara de lux din lume, dupa patru ani de criza
Ca-n vremurile bune: Romanii grabesc pasul spre banci, ca sa ia ultimele credite pe care si le mai permit
Cand e chiria mai buna ca rata
BCR a dat credite de 300 de milioane de euro prin „Prima casa“ 4, adica jumatate din plafon
Preturile de vanzare ale apartamentelor au scazut cu circa 15% in 2011
Marile cartiere ale crizei: Mii de apartamente au ramas “pe hartie”
Constructiile de locuinte au scazut si anul trecut
Ce trebuie sa faci ca sa revinzi in profit un apartament
Asigurarea pentru casa te costa mai mult in 2012
Prima Casa: Restrictiile impuse proprietarilor s-ar putea relaxa
Prin Prima Casa 4 s-au vandut locuinte de peste 300 de milioane de euro
Chiriile la apartamentele de 3 si 4 camere - prima crestere dupa trei ani de scaderi
Capcana imobiliara de sub umbrela insolventelor
Topul celor mai scumpe birouri cumparate in criza
24-26 februarie 2012- O noua sesiune de cursuri oficiale de agent/broker imobiliar
Cresc cererile de refinantare pentru proiectele imobiliare
Piata rezidentiala isi va reduce dependenta de programul „Prima Casa“
Productia schimba fata spatiilor industriale
Piata spatiilor comerciale a ajuns la cel mai inalt nivel din 2008
Prima Casa: numerosi cumparatori au luat teapa si vor sa modifice sau sa-si schimbe apartamentele
Marii dezvoltatori imobiliari straini au ghinion in Romania
Tranzactiile imobiliare se vor dubla in acest an pe seama eliberarii portofoliilor toxice
Modificari la Prima Casa: Liber la executari silite!
Ultimii 7 ani pe piata de retail: 2005, anul antreprenoriatului. Acum am revenit in 2002, blocati de dobanzi uriase
Investitiile in imobiliare au crescut la 115 miliarde de euro in 2011
Numai 48 de credite Prima casa pentru constructia de locuinte in etapa a patra a programului
Reparatiile la bloc se fac din banii proprietarilor
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate