HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Cum arata prognoza imobiliara pentru 2012
Orientarea investitorilor catre segmentul de birouri, cresterea cererilor de refinantare, injumatatirea spatiilor comerciale livrate anual si o posibila explozie a vanzarilor activelor toxice ale bancilor sunt doar cateva din previziunile marilor companii de consultanta pentru 2012.

Investitii
CBRE Romania: Desi indicatorii macro-economici ai Romaniei s-au imbunatatit, dificultatile in obtinerea finantarii si riscul ridicat al dezvoltatorilor in ceea ce priveste pierderile potentiale ii face pe investitori sa fie prudenti si sa astepte, in multe cazuri, imbunatatirea conditiilor de piata.

Pe termen scurt sansele de crestere a numarului de tranzactii sunt slabe, in timp ce valorile proprietatilor vor inregistra mici variatii, in special in cazul celor prime.

In ceea ce priveste cele mai tranzactionate proprietati, specialistii CBRE se asteapta ca birourile sa devina prioritare pentru investitori, avand in vedere cresterea cererii si limitarea noilor livrari.

Jones Lang LaSalle: “Procesul de negociere a continuat sa fie lung, dar ne asteptam ca activitatea de investitii in 2012 sa depaseasca volumul inregistrat in 2011″, spun specialistii comapaniei in cel mai recent raport de piata.

In conditiile in care finantarea proiectelor va fi extrem de selectiva si va intampina in plus, in urmatoarele luni, si restrictii generate de reglementari noi, aproape toate proiectele, cu exceptia proiectelor prime de spatii de birouri, amplasate in zone de interes, sau a centrelor comerciale dominante, vor ramane cel mai probabil foarte putin tranzactionate.

“Tinand cont ca, in general, termenul de finantare al proiectelor este de 5-7 ani, estimam ca un numar mare de credite imobiliare vor ajunge la maturitate anul acesta si drept urmare, cererile de refinantare vor creste. (…) Este posibil sa vedem pe piata cateva proiecte prime care sa aiba potentialul sa atraga investitori institutionali. In plus, oportunitatea astfel creata pentru finantarile de tip punte poate sa aduca pe piata o noua categorie de investitori de capital”, spun cei de la Jones Lang.

DTZ Echinox: Investitiile imobiliare ar putea creste cu peste 100% in acest an, pana la 550 milioane euro, din care 300 de milioane euro ar putea fi reprezentate de lichidarea de catre banci a garantiilor imobiliare pentru creditele neperformante din portofoliu.

Terenuri
CBRE: Cererea se va concentra pe terenurile cu avize situate in zone bune. De asemenea, mai multe terenuri cu discounturi vor fi scoase pe piata, existand sanse ca multe sa fie din portofoliile bancilor.

Urmatoarea perioada va fi cel mai probabil dominata de disponibilitatea proprietatilor din portofoliile bancilor. Investitorii cu cash si cei care pot obtine imprumuturi vor reintra incet in piata pentru a profita de preturile reduse.

Birouri
CBRE: Pentru 2012 se estimeaza acelasi nivel al inchiririlor si un nivel similar de livrari, circa 130.000 metri patrati. Gradele de neocupare pot scadea pana la 12-13%, fata de 14% in prezent.

Dupa un 2011 in care proprietarii de cladiri de birouri au devenit mai flexibili chiar si in cazul cladirilor prime. In functie de perioada contractelor si suprafata inchiriata, chiriile nete au ajuns sa fie si cu 10-20% mai mici, consultantii CBRE se asteapta ca in acest an chiriile sa ramana stabile, iar din a doua jumatate a anului acestia considera ca pot fi posibile si cresteri in special in CBD.

Jones Lang LaSalle: La fel ca si in alte capitale europene, si in Bucuresti oferta in scadere, de spatii de calitate din zona centrala de afaceri, va stimula cresterea pretului de inchiriere. Rata de neocupare va fi in descrestere datorita mentinerii cererii de spatii de birouri cat si a scaderii activitatii de constructie.

Cu toate acestea, scaderea va fi modesta, si va depinde in mod direct de evolutia economica globala care va avea un impact direct asupra cererii de spatii de birouri si extinderii suprafetelor ocupate de companiile internationale.

Cushman&wakefield: Chiar daca conditiile economice s-au mentinut dificile in 2011, piata de birouri din Bucuresti a fost martora diminuarii gradului de neocupare al spatiilor, pe fondul unei cereri sustinute si a lipsei ofertei noi, ceea ce a ajutat la mentinerea nivelului chiriei pe parcursul anului. Pentru 2012 este estimata crestere economica pentru Romania, chiar daca avansul este redus, ceea ce va ajuta la cresterea graduala a chiriilor in Bucuresti.

Retail
CBRE: Chiriile vor ramane stabile in viitorul apropiat.

Jones Lang LaSalle: Cu peste 300.000 mp de spatii comerciale finalizate in 2011, in urmatorii 2 ani oferta se va reduce drastic. Pentru anul 2012 aproximativ 170.000 mp sunt anuntati, in timp ce pentru anul 2013 estimam o oferta de aproximativ 110.000 mp.

Date fiind conditiile economice de tara, numerosi retaileri locali intampina dificultati financiare si isi reduc operatiunile. In consecinta, piata spatiilor comerciale va depinde din ce in ce mai mult de politica de expansiune a retailerilor internationali cu o prezenta directa pe piata locala.

Industrial
Colliers: In 2012, operatorii logistici vor continua sa influenteze in mod activ cererea. De asemenea, o parte a acordurilor de outsourcing vor expira si, astfel, unele companii ar putea opta pentru schimbarea operatorului logistic. In plus, pe masura ce acordurile de inchiriere expira, vom asista la un interes crescut din partea proprietarilor pentru a-si mentine actualii chiriasi.

Jones Lang LaSalle: Oferta anului 2012 este alcatuita in principal din urmatoarele 4 proiecte: Millennium Logistic Park amplasat pe centura de sud a Bucurestiului, VGP in Timisoara, noi unitati atat in Ploiesti West Park cat si in proiectul Graells&Llonch in Turda, de langa Cluj Napoca. De altfel, activitatea de constructie in mare parte, va ramane pe baza de pre-contractare.

Desi in Romania, piata spatiilor industriale este inca in faza initiala de dezvoltare, e dificil de crezut ca in 2012 vom asista la un nivel similar al contractarilor de spatii industriale precum cel inregistrat in 2011. Cu toate acestea, se evidentiaza inca interes crescut pentru spatii de productie, dar si un interes mai scazut pentru spatiile logistice, avand in vedere ca marii jucatori din domeniul 3PL sunt in proces de consolidare al operatiunilor locale.

Cererea de spatii industriale in anul 2012 va veni din partea retailerilor de produse alimentare, din cadrul industriei auto si electronice.

Cushman&Wakefield: Anul 2012 va continua trend-ul inceput in anul 2011 si vom vedea relocari ale unor producatori importanti care nu vor externaliza catre fabricile din Romania doar asamblarea, ci vor face apel la forta de munca specializata in vederea externalizarii diviziilor de cercetare si dezvoltare. La nivel de chirii preturile vor ramane stabile in 2012. In 2011 nivelul chiriei s-a mentinut la o medie de 3.8 euro (fara TVA) pe metru patrat la suprafete intre 4.000 - 5.000 de metri patrati si contracte pe o durata de minimum 5 ani.

Rezidential

Jones Lang LaSalle: O crestere economica limitata in 2012, incertitudinea economica din intreaga zona a Uniunii Europene si conditii de finantare mai dificile nu ne permit sa previzionam o revenire a pietei rezidentiale. Intr-un scenariu mai optimist, consultantii REAS se asteapta ca cererea pentru spatii rezidentiale sa ramana stabila chiar sa cunoasca o usoara crestere in 2012, in timp ce o revenire mai puternica este previzionata pentru anul 2013.

Sursa: Wall-Street
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
O companie de consultanta imobiliara a evaluat proprietati imobiliare in valoare de 7 miliarde de euro in 2011
Imobiliarii: Din nou cu picioarele pe pamant, dar speram la mai bine
Ce terenuri scot la vanzare bancile in orase
Se modifica Programul Prima casa. Vezi schimbarile preconizate
Chiriasii ANL vor sa cumpere apartamentele in rate
Prima Casa se modifica. Reabilitarea termica este blocata in blocurile unde exista proprietari cu apartamente ipotecate la stat
Nu dati niciun ban agentilor imobiliari inainte de incheierea tranzactiei! Taxa de vizionare – complet ilegala
Dezvoltatorii de locuinte propun facturi mai mici cu 35% la utilitati
Topul celor mai mari cresteri ale chiriilor la spatiile de birouri
Jocurile imobiliare ale bancilor: Ce aduce 2012?
Romania, vanduta strainilor la metru patrat
Orasele cu cele mai multe birouri: Unde gasesti cele mai mici chirii
Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 63% in ianuarie 2012 ca serie bruta
Prima Casa. Unde sunt cele 2 miliarde de euro ale programului
Preturile nu mai scad, chiriasii nu mai pleaca
Cine sta in casele scoase la vanzare de RA-APPS
Un paliativ pentru imobiliare: anuntul tranzactiilor din Monitorul Oficial poate fi facut si pe site-ul propriu
Constructorii finalizeaza tot mai putine locuinte: In 2011 au fost terminate cu 10% mai putine case
Cat pierd bancile la ruleta imobiliara
Sanse mici pentru reabilitarea termica din fonduri europene
Notarii raporteaza ieftiniri-record, dar pe grila apar scumpiri
Autorizatiile de construire eliberate in ianuarie, la un nivel similar cu anul trecut
De ce ne cumpara strainii tara la hectar
BCR vinde credite „Prima casa” si in lei, cu o marja de 2,5% peste ROBOR la trei luni
Februarie 2012 – luna cu cele mai putine oferte imobiliare din ultimii 5 ani
Ce tipuri de locuinte sunt cautate in blocurile noi?
Cum evitam noile norme BNR: Credite de la bancile pentru locuinte
Cati bani se fac din administrarea cladirilor
Cum arata prognoza imobiliara pentru 2012
Ce credite putem lua cu venitul mediu
Victimele tepelor imobiliare, pagubite de doua ori
Preturile apartamentelor scad, insa notarii impun valori minime in crestere
Atentie! Disparitia executorilor bancari va da fiori reci restantierilor
Super-bogatii revigoreaza piata imobiliara de lux din lume, dupa patru ani de criza
Ca-n vremurile bune: Romanii grabesc pasul spre banci, ca sa ia ultimele credite pe care si le mai permit
Cand e chiria mai buna ca rata
BCR a dat credite de 300 de milioane de euro prin „Prima casa“ 4, adica jumatate din plafon
Preturile de vanzare ale apartamentelor au scazut cu circa 15% in 2011
Marile cartiere ale crizei: Mii de apartamente au ramas “pe hartie”
Constructiile de locuinte au scazut si anul trecut
Ce trebuie sa faci ca sa revinzi in profit un apartament
Asigurarea pentru casa te costa mai mult in 2012
Prima Casa: Restrictiile impuse proprietarilor s-ar putea relaxa
Prin Prima Casa 4 s-au vandut locuinte de peste 300 de milioane de euro
Chiriile la apartamentele de 3 si 4 camere - prima crestere dupa trei ani de scaderi
Capcana imobiliara de sub umbrela insolventelor
Topul celor mai scumpe birouri cumparate in criza
24-26 februarie 2012- O noua sesiune de cursuri oficiale de agent/broker imobiliar
Cresc cererile de refinantare pentru proiectele imobiliare
Piata rezidentiala isi va reduce dependenta de programul „Prima Casa“
Productia schimba fata spatiilor industriale
Piata spatiilor comerciale a ajuns la cel mai inalt nivel din 2008
Prima Casa: numerosi cumparatori au luat teapa si vor sa modifice sau sa-si schimbe apartamentele
Marii dezvoltatori imobiliari straini au ghinion in Romania
Tranzactiile imobiliare se vor dubla in acest an pe seama eliberarii portofoliilor toxice
Modificari la Prima Casa: Liber la executari silite!
Ultimii 7 ani pe piata de retail: 2005, anul antreprenoriatului. Acum am revenit in 2002, blocati de dobanzi uriase
Investitiile in imobiliare au crescut la 115 miliarde de euro in 2011
Numai 48 de credite Prima casa pentru constructia de locuinte in etapa a patra a programului
Reparatiile la bloc se fac din banii proprietarilor
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate