HOME ADAUGA ANUNTURI IMOBILIARE DIRECTOR FIRME UTILE CONTACT
Imobiliare
Cautare imobiliare
Localitatea
Zona
Tip spatiu
Oferit spre
   
Cuvant
Utile imobiliare
Catalog de firme
Cautare firme
Localitate
Domeniu de activitate  
Cuvant
 
Curs valutar BNR
Se modifica Programul Prima casa. Vezi schimbarile preconizate
Programul guvernamental “Prima Casă” va fi modificat, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

În prezent, persoanele care au achiziţionat o locuinţă prin intermediul programului susţinut de stat nu mai au voie să cumpere un al doilea apartament prin “Prima Casă”.

Noua formă a legislaţiei prevăzută de ordonanţă modifică acest aspect, în sensul că permite cumpărarea unei alte locuinţe prin program în cazul în care prima achiziţie se dovedeşte a avea “vicii ascunse”.

“Proiectul de act normativ contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziţionat o locuintă dar întîmpină dificultăţi în ceea ce priveşte efectuarea unor lucrări de intervenţie asupra acesteia, respectiv pentru a putea beneficia de garanţia pentru vicii ascunse oferită conform Codului civil de către vânzător, cu posibile implicaţii negative asupra rambursării finanţării garantate”, se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

Proiectul de act normativ este corelat cu dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului şi ale protocoalelor adiţionale la aceasta, ratificate de România, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precizează reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

“Prima Casă” a deblocat piaţa

Programul guvernamental “Prima Casă”, care a ajuns la cea de-a patra etapă, în care garanţiile sunt împărţite între Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi băncile participante, a menţinut piaţai imobiliară.

“În contextul actual al crizei economico-financiare toate sectoarele de activitate, inclusiv sectorul construcţiilor şi cel imobiliar, împreună cu toate industriile orizontale adiacente este afectat într-o măsură mai mare sau mai mică, care poate pune în pericol existenţa agenţilor economici cu activităţi în aceste domenii”, se arată în Nota de Fundamentare.

În acelaşi timp, persoanele fizice se confruntă cu dificultăţi în accesarea unui credit care se datorează în principal capacităţii limitate de rambursare a împrumutului, precum şi lipsei garanţiilor solicitate de bănci în temeiul normelor de creditare proprii.

Practica bate gramatica

Potrivit oficialilor MFP, în practică au apărut multe situaţii, diferite de cele reglementate, pentru soluţionarea cărora este nevoie de această modificare legislativă.

“Locuinţa achiziţionată prin programul Prima Casă trebuie să satisfacă toate condiţiile necesare de locuit ale unei persoane sau familii, ceea ce necesită modificarea legislaţiei în vigoare în sensul de a se permite înlocuirea imobilului achiziţionat iniţial, în cazul în care acesta este impropriu pentru folosirea sa ca locuiţă, din cauza unor vicii ascunse”, se arată în documentul Finanţelor, pus în dezbatere publică.

În aceste cazuri, ar fi necesar acordul scris al constructorului de a pune la dispoziţia beneficiarului un alt imobil care să satisfacă condiţiile de locuit ale beneficiarului.

Valoarea pentru a doua locuinţă, cel puţin egală cu creditul contractat prima dată

“Prin aceste reglementări se are în vedere satisfacerea condiţiilor de viaţă şi locuit ale familiilor
fără a se considera a fi o a doua accesare a Programului, cu condiţia ca valoarea locuinţei dobândite de către beneficiar în urma novaţiei să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat”, explică Finanţele.

În continuare, în baza contractului de garantare novat, se radiază ipoteca, privilegiul finanţatorului precum şi interdicţiile de înstrăinare şi grevare cu sarcini instituite asupra imobilului achiziţionat iniţial în cadrul programului.

Ulterior, asupra imobilului dobândit se instituie dreptul de ipotecă legală de rangul I în favoarea statului român şi a băncii, până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanţiei, cu interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de cinci ani şi interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanţiei.

Ce probleme au apărut în practică

Pe parcursul derulării programului “Prima Casă”, în practică au apărut mai multe situaţii în care s-a solicitat acordul MFP, în calitate de titular al ipotecii, privind realizarea unor lucrări de intervenţie şi/sau extindere pentru care este necesară autorizaţia de construire, în legătură cu imobilul ipotecat, incluzând: dezmembrări, extinderi, modificări structurale, modificări ale destinaţiei părţilor comune, precum şi orice alte modificări care, deşi nu necesită autorizaţie de construire, se înscriu în Cartea Funciară.

Această ordonanţă reglementează această problemă, în sensul exprimării acordului cu privire la lucrările de mai sus, atât de către Ministerului Finanţelor Publice cât şi de către bancă.

Reprezentanţii MFP spun că, până în prezent, au primit numeroase solicitări din partea beneficiarilor, în sensul exprimării acordului Ministerului Finanţelor Publice, în calitate de titular al dreptului de ipotecă legală, pentru efectuarea unor lucrări de intervenţie asupra locuinţelor achiziţionate în cadrul programului, respectiv pentru înlocuirea obiectului finanţării garantate.

Se preconizează că aceste tipuri de solicitări vor fi şi mai numeroase, datorită perioadei mari de timp pentru care se acordă creditul, de maximum 30 de ani, în care pot interveni situaţii a căror soluţionare necesită acordul Ministerului Finanţelor în calitate de titular al dreptului de ipotecă.

Se acordă permisiunea pentru schimbarea locuinţei MFP mai menţionează că reglementările propuse sunt necesare întrucât actele normative care reglementează programul “Prima Casă” impun obligativitatea achiziţionării unei singure locuinţe în cadrul programului şi nu prevăd posibilitatea exprimării acordului MFP pentru acordarea permisiunii de a schimba sau de a achiziţiona o altă locuinţă decât cea achiziţionată iniţial, în virtutea garanţiei din partea vânzătorului pentru viciile ascunse ale locuinţei.

“Iniţiativa legislativă este justificată de stringenţa creării unui temei legal în vederea soluţionării cererilor formulate de către beneficiarii programului”, se argumentează în Nota de Fundamentare. Scapi de interdicţia de a vinde 5 ani dacă rambursezi anticipat.

O altă modificare intenţionată de Finanţe este să explice fără echivoc problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate.

“Odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia”, se arată în documentul MFP. Totodată, mai apare o obligaţie.

Documentaţia aferentă garanţiilor executate, respectiv a unei copii a înscrisului întocmit de către FNGCIMM va trebui trimisă atât la organele teritoriale ale ANAF în a căror rază teritorială îşi are domiciliul debitorul beneficiar al finanţării garantate în vederea aplicării procedurii de executare silită, cât şi la ANAF, pentru informare.

“Acest lucru va da posibilitatea ANAF-ului de a cunoaşte mai bine situaţia garanţiilor ce trebuie executate în teritoriu precum şi de a crea posibilitatea acestuia de a raporta către MFP-DGTDP sumele recuperate, conform prevederilor legale”, se explică în document.

Sursa: Evenimentul Zilei
sursa: flux imobiliar
Citeste si stirile imobiliare
Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Dezghet usor in dezvoltarea imobiliara
Stocul de spatii industriale si logistice nu va creste semnificativ anul viitor
Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc
Jumatate din volumul investitiilor directe va fi absorbit de sectorul industrial
Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania?
S-au ieftinit taxele pentru intabulare. Afla cu cat
Asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite de polita obligatorie pentru locuinte
La un pas de cel mai prost an in imobiliare
Lucrarile de constructii au crescut in primul semestru cu 7,5%
Romanii au tot mai multe spatii comerciale moderne
Proprietarii nu tin cont de fluctuatiile cursului valutar
Investitorii imobiliari nu-si mai ajuta cu bani firmele din Romania
Autorizatiile de constructie pentru rezidentiale, in scadere
Guvernul nu va emite titluri de plata pentru imobilele nationalizate pentru inca un an
Prelungirea interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini nu poate fi realizata
Cum dau dezvoltatorii “tepe” cu viciile de constructie
BCR a depasit pragul de 1 miliard de euro acordat pentru Prima casa
Bancile nu mai fac afaceri imobiliare pentru ca banii se intorc greu
Vesti proaste pe toate fronturile real estate-ului autohton
Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic
Guvernul vrea sa mai amane legea privind proprietatile nationalizate
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Romania, repetenta Europei la restituirea proprietatilor
“Gaura” lasata de Guvern in imobiliare: Fara subventii, mai putini cumparatori
Dezghet pe piata apartamentelor vechi
2012 ar putea aduce o crestere pe segmentul spatiilor industriale
Mica evaziune imobiliara
Numarul autorizatiilor pentru constructii de locuinte a crescut cu 15,4% luna trecuta
ANL va finaliza anul acesta 1.800 de locuinte incepute anterior
O companie de consultanta imobiliara a evaluat proprietati imobiliare in valoare de 7 miliarde de euro in 2011
Imobiliarii: Din nou cu picioarele pe pamant, dar speram la mai bine
Ce terenuri scot la vanzare bancile in orase
Se modifica Programul Prima casa. Vezi schimbarile preconizate
Chiriasii ANL vor sa cumpere apartamentele in rate
Prima Casa se modifica. Reabilitarea termica este blocata in blocurile unde exista proprietari cu apartamente ipotecate la stat
Nu dati niciun ban agentilor imobiliari inainte de incheierea tranzactiei! Taxa de vizionare – complet ilegala
Dezvoltatorii de locuinte propun facturi mai mici cu 35% la utilitati
Topul celor mai mari cresteri ale chiriilor la spatiile de birouri
Jocurile imobiliare ale bancilor: Ce aduce 2012?
Romania, vanduta strainilor la metru patrat
Orasele cu cele mai multe birouri: Unde gasesti cele mai mici chirii
Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 63% in ianuarie 2012 ca serie bruta
Prima Casa. Unde sunt cele 2 miliarde de euro ale programului
Preturile nu mai scad, chiriasii nu mai pleaca
Cine sta in casele scoase la vanzare de RA-APPS
Un paliativ pentru imobiliare: anuntul tranzactiilor din Monitorul Oficial poate fi facut si pe site-ul propriu
Constructorii finalizeaza tot mai putine locuinte: In 2011 au fost terminate cu 10% mai putine case
Cat pierd bancile la ruleta imobiliara
Sanse mici pentru reabilitarea termica din fonduri europene
Notarii raporteaza ieftiniri-record, dar pe grila apar scumpiri
Autorizatiile de construire eliberate in ianuarie, la un nivel similar cu anul trecut
De ce ne cumpara strainii tara la hectar
BCR vinde credite „Prima casa” si in lei, cu o marja de 2,5% peste ROBOR la trei luni
Februarie 2012 – luna cu cele mai putine oferte imobiliare din ultimii 5 ani
Ce tipuri de locuinte sunt cautate in blocurile noi?
Cum evitam noile norme BNR: Credite de la bancile pentru locuinte
Cati bani se fac din administrarea cladirilor
Cum arata prognoza imobiliara pentru 2012
Ce credite putem lua cu venitul mediu
Victimele tepelor imobiliare, pagubite de doua ori
Preturile apartamentelor scad, insa notarii impun valori minime in crestere
Atentie! Disparitia executorilor bancari va da fiori reci restantierilor
Super-bogatii revigoreaza piata imobiliara de lux din lume, dupa patru ani de criza
Ca-n vremurile bune: Romanii grabesc pasul spre banci, ca sa ia ultimele credite pe care si le mai permit
Cand e chiria mai buna ca rata
BCR a dat credite de 300 de milioane de euro prin „Prima casa“ 4, adica jumatate din plafon
Preturile de vanzare ale apartamentelor au scazut cu circa 15% in 2011
Marile cartiere ale crizei: Mii de apartamente au ramas “pe hartie”
Constructiile de locuinte au scazut si anul trecut
Ce trebuie sa faci ca sa revinzi in profit un apartament
Asigurarea pentru casa te costa mai mult in 2012
Prima Casa: Restrictiile impuse proprietarilor s-ar putea relaxa
Prin Prima Casa 4 s-au vandut locuinte de peste 300 de milioane de euro
Chiriile la apartamentele de 3 si 4 camere - prima crestere dupa trei ani de scaderi
Capcana imobiliara de sub umbrela insolventelor
Topul celor mai scumpe birouri cumparate in criza
24-26 februarie 2012- O noua sesiune de cursuri oficiale de agent/broker imobiliar
Cresc cererile de refinantare pentru proiectele imobiliare
Piata rezidentiala isi va reduce dependenta de programul „Prima Casa“
Productia schimba fata spatiilor industriale
Piata spatiilor comerciale a ajuns la cel mai inalt nivel din 2008
Prima Casa: numerosi cumparatori au luat teapa si vor sa modifice sau sa-si schimbe apartamentele
Marii dezvoltatori imobiliari straini au ghinion in Romania
Tranzactiile imobiliare se vor dubla in acest an pe seama eliberarii portofoliilor toxice
Modificari la Prima Casa: Liber la executari silite!
Ultimii 7 ani pe piata de retail: 2005, anul antreprenoriatului. Acum am revenit in 2002, blocati de dobanzi uriase
Investitiile in imobiliare au crescut la 115 miliarde de euro in 2011
Numai 48 de credite Prima casa pentru constructia de locuinte in etapa a patra a programului
Reparatiile la bloc se fac din banii proprietarilor
Murano Shop - bijuterii si obiecte decorative din sticla de Murano
Silver Shop - bijuterii din argint 925
Home | Contact | Termeni si conditii | Acord de confidentialitate